Aktualności
Webinar pt. „Celiakia – królowa kamuflażu” z okazji 20. Międzynarodowego Dnia Celiakii
Z okazji 20. Międzynarodowego Dnia Celiakii zapraszamy na webinar pt. „Celiakia – królowa kamuflażu”. Jest częścią tegorocznego tygodnia świadomości na temat celiakii, który będzie trwał w dniach 12 – 16 maja 2025 r. Webinar odbędzie się w piątek 16 maja w godz. 18:00-20:15. Zapraszamy wszystkie osoby zainteresowane tematyką celiakii i diety bezglutenowej, nie tylko należące do Stowarzyszenia.
Program webinaru:
- 18:00–18:45 – „Celiakia – królowa kamuflażu”, prof. dr n. med. Bożena Cukrowska. Tematyka prezentacji: diagnostyka celiakii u dzieci i dorosłych, wyzwania związane z maskami, jakie może przyjmować choroba, praktyczne podpowiedzi dla pacjentów.
- 18:45–19:00 – Sesja Q&A.
- 19:00-19:15 – Prezentację oferty partnerów webinaru.
- 19:15–20:00 – „Dieta bezglutenowa – codzienne wyzwania”, Paulina Sabak-Huzior, wiceprezeska Stowarzyszenia. Tematyka prezentacji: organizacja bezglutenowej kuchni, bezglutenowe zakupy – jak wybierać bezpieczne produkty, jak czytać i rozumieć etykiety, jak żywić się bezpiecznie poza domem i inne praktyczne porady i podpowiedzi.
- 20:00–20:15 – Sesja Q&A.
Webinar poprowadzi Małgorzata Źródlak, prezeska Stowarzyszenia.
Większość osób z celiakią ma symptomy spoza układu pokarmowego, co sprawia, że latami poszukują prawidłowej diagnozy. Dlatego podczas naszego webinarium Pani Profesor skupi się na objawach choroby, których zazwyczaj się z nią nie kojarzy, a w praktyce zdarzają się bardzo często. Zachęcamy by poinformować o webinarze osoby z rodziny lub znajomych. Wszystkich, którzy mają niezdiagnozowane problemy ze zdrowiem i latami chodzą od lekarza do lekarza. Zapraszamy też wszystkie osoby świeżo po diagnozie i zaczynające życie na diecie bezglutenowej. Mile widziani są wszyscy, którzy chcą posłuchać naszych ekspertek, od wielu lat zajmujących się tematyką celiakii i diety.
Webinar jest bezpłatny, otwarty dla wszystkich zainteresowanych, także osób spoza Stowarzyszenia. Obowiązuje rejestracja (poniżej). Nagranie z webinarium udostępnimy na określony czas wszystkim zarejestrowanym osobom.
Zapisz się na webinar
Nasze ekspertki
Prof. dr hab. n. med. Bożena Cukrowska – pediatra, immunolog, od 2002 do 2023 roku kierowała Pracownią Immunologii w Instytucie Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie, a od 2021 roku pracuje jako dyrektorka naukowa w firmie Nordicbiotic sp. z o.o. Od 2014 do 2023 roku pełniła funkcję przewodniczącej Sekcji Celiakalnej Polskiego Towarzystwa Hepatologii, Gastroenterologii i Żywienia Dzieci. Jest członkinią honorową naszego Stowarzyszenia. Jej główne zainteresowania naukowe związane są z immunologią błon śluzowych, patofizjologią chorób układu pokarmowego i chorób o podłożu alergicznym oraz znaczeniem mikrobioty jelitowej w rozwoju przewlekłych chorób nieinfekcyjnych.
Paulina Sabak-Huzior – wiceprezeska naszego Stowarzyszenia, wieloletnia audytorka branży spożywczej wg Standardu AOECS dla żywności bezglutenowej. Współtwórczyni i główna koordynatorka ogólnopolskiego programu MENU BEZ GLUTENU dla branży gastronomicznej, audytorka lokali gastronomicznych oraz ekspertka szkoląca podmioty przystępujące do programu. Prywatnie na diecie bezglutenowej od 18 lat.