Aktualności
Webinar: Dieta dziecka z celiakią i cukrzycą – spojrzenie praktyka
Zapraszamy serdecznie członków Stowarzyszenia na pełen praktycznej wiedzy webinar pt. „Dieta dziecka z celiakią i cukrzycą – spojrzenie praktyka”. Będziemy gościć Małgorzatę Gajdę* – dietetyczkę, wieloletnią wolontariuszką Stowarzyszenia, ale przede wszystkim mamę nastolatki z celiakią i cukrzycą typu 1. Webinar odbędzie się 26 września (czwartek) w godz.11.00 – 12:30.
Dieta dzieci chorujących na celiakię oraz cukrzycę musi być nie tylko bezglutenowa, ale także utrzymywać w normie glikemię. Czy stanowi to duży problem, czy daje się łatwo ogarnąć? Jak radzić sobie w różnych sytuacjach? I czy nasze życie kręci się tylko wokół jedzenia?
Zakres tematyczny webinaru jest bardzo bogaty i ciekawy:
- Choroby autoimmunologiczne u dzieci – celiakia i cukrzyca typu 1 – diagnostyka
- Cukrzyca typu 1
• rola makroelementów i ich wpływ na wysokość glikemii
• wymienniki węglowodanowe i białkowo-tłuszczowe
• indeks i ładunek glikemiczny - Celiakia i dieta bezglutenowa
• organizacja codziennego życia
• czytanie etykiet i analizowanie opisów opakowań – ułatwienie czy udręka?
• możliwość wystąpienia niedoborów pokarmowych u dzieci - Rola błonnika pokarmowego w diecie i zachowaniu normoglikemii
- Poliole w diecie
- Co oprócz glutenu może mieć wpływ na dolegliwości ze strony układu pokarmowego u dziecka?
- Co jeść? – praktyczne rozwiązania
- Emocje dzieci na diecie – ich wpływ na wysokość glikemii, wybory żywieniowe dzieci i relacje w rodzinie
Udział i zapisy
Wydarzenie przeznaczone jest dla członków Stowarzyszenia z uregulowanymi składkami (do 2024 r. włącznie). Obowiązuje rejestracja. 17 września za pośrednictwem newslettera wszystkim członkom prześlemy link do rejestracji na webinar. Rejestracja będzie otwarta do 24 września 2024 r. do godziny 10:00.
Liczba miejsc podczas transmisji na żywo jest ograniczona do 200, dlatego decyduje kolejność wejścia do pokoju webinarowego w dniu wydarzenia. Jednakże każda zarejestrowana osoba, niezależnie od uczestnictwa w spotkaniu na żywo, otrzyma dzień po webinarze tymczasowy dostęp do nagrania.
Po wykładzie Pani Małgorzata będzie odpowiadać na pytania uczestników webinaru, także te dotyczące mikrobioty u osób na diecie bezglutenowej.
Serdecznie zapraszamy!
*Małgorzata Gajda – pedagożka, dietetyczka, wolontariuszka i koordynatorka działań Stowarzyszenia na terenie województwa łódzkiego, prywatnie mama nastolatki chorującej na cukrzycę typu 1 (od 16 lat) i celiakię (od 14 lat). Na co dzień pracuje jako dietetyczka oraz prowadzi warsztaty kulinarne dla dzieci i młodzieży.