Aktualności
„Wege bez glutenu” – bezpłatny webinar 6 września 2023
Jesteś na diecie bezglutenowej i dodatkowo rezygnujesz z mięsa? Twój bliski z celiakią chce przejść na weganizm? Zapraszamy na bezpłatny webinar pt. „Wege bez glutenu – jak zbilansować taką dietę?” Nasza ekspertka podpowie, jak stosować dietę bezglutenową i bez produktów odzwierzęcych, by nie nabawić się niedoborów i zachować zdrowie.
Diety oparte o produkty roślinne, eliminujące niektóre lub nawet wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, są coraz popularniejsze. Wybierane jako zdrowsza alternatywa do diety tradycyjnej, mieszanej. Wegetarianie spożywają zwykle mniej energii, tłuszczów nasyconych oraz sodu w porównaniu do osób stosujących dietę mieszaną. Wiąże się to z niższym ryzykiem otyłości, nadciśnienia, zespołu metabolicznego i cukrzycy typu 2. Jednak wykluczenie (szczególnie całkowite) produktów pochodzenia zwierzęcego może stwarzać ryzyko niewystarczającego spożycia niektórych składników pokarmowych, np. witaminy B12, cynku czy żelaza.
Czy w przypadku dodatkowej konieczności eliminacji wszystkich produktów zawierających gluten, można taką dietę prawidłowo zbilansować? Na co warto zwrócić szczególną uwagę? Na te pytania odpowie podczas naszego spotkania prof. Joanna Myszkowska-Ryciak z Katedry Dietetyki Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawa i Polskiego Towarzystwa Dietetyki.
Webinar odbędzie się 6 września w godzinach 18.00-20.00. Serdecznie zapraszamy członków Stowarzyszenia (bez zaległości w składkach członkowskich). Obowiązuje rejestracja. 23 sierpnia za pośrednictwem newslettera wszystkim członkom prześlemy link do rejestracji na webinar. Zapisy przyjmujemy do 4 września do godz. 12.00.