Aktualności
Wielkanoc w MENU BEZ GLUTENU 2013 rok
Wszystkie osoby pragnące uniknąć przedświątecznego zamieszania w kuchni zapraszamy do zapoznania się ze smakowitymi propozycjami wielkanocnymi przygotowanymi przez lokale należące do programu MENU BEZ GLUTENU.
Przy zamawianiu potraw należy zawsze zaznaczyć, że mają być bezglutenowe. Nawet gdy zamawiane potrawy są naturalnie bezglutenowe – chodzi tu o brak kontaktu z innymi potrawami podczas pakowania. W sprawie szczegółów prosimy kontaktować się bezpośrednio (telefonicznie lub mailowo z konkretną restauracją).
Gdynia
Restauracja Trio zaprasza na kiermasz świąteczny. W ofercie świątecznej są dostępne następujące bezglutenowe dania: tymbaliki drobiowe; jaja faszerowane z kawiorem; jaja faszerowane z łososiem wędzonym; jaja z szynką w galaretce; rożki z soli z łososiem w sałacie; rolmopsy śledziowe; dorsz po grecku; sałatka jarzynowa tradycyjna; schab ze śliwką w galarecie; pstrąg w galarecie; łosoś pieczony w musie cytrynowym; kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami; karkówka pieczona z czosnkiem; kacze udka w sosie żurawinowym; zrazy wieprzowe; zrazy wołowe. Zamówienia przyjmowane są do 29 marca.
Kraków
W lokalu są do zamówienia: tradycyjna sałatka jarzynowa; śledź cherry, śledź w śmietanie, śledź po japońsku; śledź po krakowsku; sos chrzanowy słoiczek; sos tatarski słoiczek; kiełbasa wiejska; szynka oraz bezglutenowy tort „Krystyna”.
Bezglutenowe torty oraz bezglutenowe ciasta. Dostępne kompozycje smaków ciast, tortów i deserów: biała czekolada z musem malinowym; biała czekolada z truskawką; czekolada z chili; czekoladowy (gorzka i biała czekolada); gruszka z jagodą; gruszka z maliną; gruszka z truskawką; jogurtowe z galaretka truskawkową; gorzka czekolada z galaretką malinową; mus z białej i gorzkiej czekolady z ziarenkami czerwonego pieprzu; mus cytrynowy; mus jagodowy; Panna Cotta; sernik na zimno z galaretką malinową. Składanie zamówień do 26 marca 2013.
Olsztyn
Restauracja zaprasza na Kiermasz Wielkanocny. W ofercie rozmaite wędliny, mięsa i pasztety przyrządzane tradycyjnymi metodami: pasztet z gęsich wątróbek z żurawiną; rolada z boczku czosnkowo – ziołowa; rolada wieprzowa z farszem orzechowo – grzybowym; biała kiełbasa, a także wędliny z własnej wędzarni: szynka; baleron; polędwica; boczek; kiełbasa. Zamówienia na potrawy przyjmowane są do 27 marca 2013.
Restauracja WILEŃSKA w Hotelu Wileńskim
Do zamówienia: boczek faszerowany szpinakiem i pomidorami suszonymi; mix mięs wędzonych (karkówka, schab); pieczona kaczka z jabłkami i żurawiną; bezglutenowe pierogi z mięsem; galantyna rybna z jajkiem i chrzanem; bezglutenowa babka piaskowa. Zamówienia należy składać do dnia 27 marca 2013 (wymagany zadatek). Należy koniecznie zaznaczyć, że dania mają być bezglutenowe. ODBIÓR do dnia 30 marca 2013 do godz. 16:00
Poznań
W ofercie świątecznej: mazurki; babki jogurtowa i makowa; sernik; tarta; babeczki do koszyczka , słodycze (m.in. zajączki ,jajeczka); biała kiełbasa firmy Żywiec oraz inne wędliny.
Warszawa
Cukiernio-Piekarnia Bezglutenowa – MARGITA
Margita w ofercie świątecznej oferuje pasztety mięsne oraz ciasta: baba drożdżowa z bakaliami (jajeczna i bezjajeczna); mazurek kruchy z kajmakiem; biszkopt „pipi”; rolada jasna z czekoladą; rolada ciemna z wiśnią; karpatka; szarlotka; ciasto makowe; nowość: migdałowa chmurka, biszkopciki, ciasteczka (wszystkie oferowane wypieki są bezglutenowe i bezmleczne; możliwe jest zamówienie niektórych wyrobów w wersji bez jajek, bez skrobi pszennej). W dniach 29 i 30 marca sprzedaż tylko na zamówienie (również pieczywo).
W stałej sprzedaży są ręcznie robione cukrowe baranki, króliczki i kurczaczki. Większe ilości na zamówienie. Przypomnijmy, ze cukierki i lizaki z Cukrowej Sowy nie zawierają nie tylko glutenu, ale też sztucznych barwników. Dlatego są odpowiednie dla alergików i osób wrażliwych.
Słony w ofercie świątecznej proponuje: białą kiełbasę na konfiturze z cebuli; sałatkę jarzynową; pastę jajeczną; szynkę pieczoną. Zamówienia przyjmowane są do środy 27 marca.
Vegavani proponuje: pasztet z soczewicy, słonecznika i warzyw; pasztet z pieczarek , soi i zieleniny; majonez VEGAN (na oliwie, bez nabiału i bez jajek); MIGDAŁOWIEC – ciasto z mielonych migdałów i brązowego ryżu przekładane musem daktylowo-pomarańczowym (bez dodatku cukru); BANANOWIEC – na mące gryczanej i ryżowej z kremem figowym z migdałów i nerkowców oraz żurawiny polane polewą karobową (bez dodatku cukru). Wszystkie dania przygotowywane są bez dodatku jaj, nabiału, polepszaczy i sztucznych barwników.
Możliwość zamawiania z dostawą do domu. Zamówienia na potrawy świąteczne przyjmowane są wyłącznie w formie formularza, który jest na stronie restauracji (tam też można obejrzeć pełną ofertę świąteczną).
Wrocław
Folks proponuje: pasztet z kaczką; kiełbasa domowa z gęsi i indyka w naturalnym flaku z grzybami leśnymi; kiełbasa domowa z kaczki i wieprzowiny w naturalnym flaku z grzybami leśnymi; udko kacze (Confit); rolada z kaczki z omletem grzybowym; schab faszerowany grzybami leśnymi ; ciasto truflowe; ciasto orzechowe z kremem. Zamówienia przyjmowane są do 28 marca.
W bezglutenowej ofercie na wynos znajdują się: pasztet, karczek pieczony, schab ze śliwką, boczek pieczony, tradycyjna sałatka jarzynowa, sałatka żydowska, sałatka jajeczna; ciasta: sernik; jabłecznik; ciasto porzeczkowe oraz inne ciasta z oferty stałej mogą być przygotowane w wersji bezglutenowej. Przy zamówieniu pobierana jest zaliczka.
Warto przypomnieć, że świeże bezglutenowe ciasta i torty wypiekają: Glutenex, Balviten, Bezgluten (dostępne w sklepach internetowych w/w firm oraz w wybranych sklepach z żywnością bezglutenową).