Aktualności
Wielkanocne bezglutenowe warsztaty w Katowicach – relacja
6 kwietnia 2019r. w Zespole Szkół Gastronomicznych im. G. Morcinka w Katowicach, przy wsparciu Urzędu Miasta Katowice, odbyły się wielkanocne bezglutenowe warsztaty kulinarne dla uczniów szkół podstawowych.
Ileż tradycyjnych pyszności wyszło spod rąk uczestników! Baby, babeczki, serniki, mazurki i desery na zimno udały się tak bardzo, że fotograf nie zdążył uwiecznić uroku niektórych dzieł, za to przyozdobione czekoladą buzie dzieci zdawały się zdradzać, że degustacja miała miejsce wcześniej niż zaplanowano…
Oprócz tego, że miało być tradycyjnie, ważne dla nas były wartości odżywcze słodkości, dlatego też przepisy uwzględniały odżywcze mąki, takie jak gryczana, z teff czy kokosowa, a także bakalie i owoce. Wśród uczestników były osoby, które zwracają uwagę na indeks glikemiczny przysmaków, dlatego zaproponowano przepisy z użyciem cukru kokosowego czy ksylitolu.
Wiele osób było pozytywnie zaskoczonych smakiem wypieków, które przy okazji miały tak dobry skład. Przepisy więc z pewnością zostaną wykorzystane w domowych kuchniach naszych uczestników. Trudno wskazać jeden wypiek czy deser, który spotkał się z największym entuzjazmem, ale z pewnością dużym powodzeniem cieszyła się kakaowa babka o związanej ze śląską ziemią i jakże wdzięcznej nazwie – Babka prosto z kopalni ☺
Dzieciom towarzyszyły nie tylko uśmiechy czy wygłupy, ale i refleksja. Jedna z młodych uczestniczek powiedziała, że wreszcie może jeść wszystko, co jest na stole, a nie tylko ze swoich pudełek…
W czasie, gdy słodkie wielkanocne specjały piekły się lub chłodziły, dzieci wraz z opiekunami sprawdzali swoją wiedzę na temat zwyczajów wielkanocnych na Śląsku, biorąc udział w quizie. Ci, którzy wykazali się największą wiedzą, zostali nagrodzeni. Jednak Zajączek nikogo nie zawiódł i zostawił upominki dla wszystkich.
Oprócz integracji młodych cukierników pracujących w jakże twórczych zespołach, wielu dorosłych zawarło ciekawe nowe znajomości, wymieniając się przy kawie zarówno doświadczeniem w prowadzeniu bezglutenowej kuchni, jak i … numerami telefonów.
Wspaniała atmosfera wykreowana przez dzieci i rodziców spowodowała, że żal było się rozstawać, no i wszyscy byli zgodni co do jednego – chcemy więcej takich warsztatów!
Serdecznie dziękuję wszystkim uczestnikom za przybycie, życzliwość i wspaniały, wspólnie spędzony czas ☺
Iwona Bieniek