Wigilia bezglutenowa – oferta lokali z MENU BEZ GLUTENU

potrawy_wigiliaDla wszystkich zabieganych zebraliśmy oferty restauracji i hoteli należących do MENU BEZ GLUTENU, w których można zamawiać świąteczne dania bezglutenowe.
Przy zamawianiu potraw należy zawsze zaznaczyć, że mają być bezglutenowe. Nawet jeśli zamawiane potrawy są naturalnie bezglutenowe ważny jest brak kontaktu z innymi potrawami podczas pakowania. W sprawie szczegółów prosimy kontaktować się już bezpośrednio (telefonicznie lub mailowo) z restauracjami.

Przypominamy też, że opłatki świąteczne bezglutenowe produkują firmy: Glutenex i Bezgluten (dostępne w sklepach internetowych ww firm oraz w wybranych sklepach z żywnością bezglutenową) oraz firma Christiana Dąbrowscy – dostępne bezpośrednio w firmie oraz w niektórych sklepach, w których można kupić komunikanty.

GDYNIA – Restauracja Trio – Restauracja proponuje następujące dania świąteczne w wersji bezglutenowej: Karp w galarecie, Ryba po grecku, Schab ze śliwką w galarecie, Karkówka staropolska w sosie żurawinowym, Sałatka jarzynowa tradycyjna, Barszcz czerwony czysty. Zamówienia przyjmowane są do 20 grudnia 2013. Odbiór zamówionych dań 23 grudnia do godz.18.00.

POMORZEPiekarnia Cukiernia B&J Jarzębińscy – Piekarnio-cukiernia oferuje duży wybór ciast bezglutenowych: Babka makowa, Biszkopt (do przełożenia), Makowiec bezglutenowy, Pierniczki gwiazdki świąteczne, Ciasto choinka czekoladowa. Zamówienia i odbiór w sklepach firmowych oraz punktach sprzedaży (około 300 na Pomorzu – lista na stronie).

KRAKÓW – Cukiernia Red – informacja o bezglutenowych wypiekach na zamówienie na stronie cukierni.

KRAKÓW – Pod Baranem – na okres świąteczny restauracja Pod Baranem proponuje na wynos pierogi oraz uszka bezglutenowe.

KRAKÓW- Shake&Bake – bezglutenowe wypieki zamawiać można w kawiarni. Shake&Bake bierze udział w kiermaszu świątecznym i zaprasza na swoje stoisko pod Galerią Krakowską.

ŁÓDŹ – Kamari – restauracja proponuje następujące dania świąteczne w wersji bezglutenowej: Krem z borowików, Pstrąg faszerowany, Karp w galarecie po żydowsku, Śledź w śmietanie, Śledź w czerwonej cebuli po kaszubsku, Tatar z łososia. Zamówienia przyjmowane są do 20 grudnia 2013.

ŁÓDŹ – W te pędy – restauracja proponuje następujące dania świąteczne w wersji bezglutenowej: Pierogi z kapustą i grzybami, Pierogi z soczewicą, Pierogi z makiem i bakaliami, Uszka z grzybami, 3 rodzaje Pasztetu (z pestkami z dyni i selera, soczewicowo-pieczarkowy, dyniowo-jaglany). Wszystkie pierogi i pasztety są bezmleczne, bez jajek. Ciasta bezglutenowe: Tort makowy, Tort orzechowy, Sernik tradycyjny oraz „Sernik” jaglany (bez mleka, bez jajek).W ofercie jako alternatywa dla sklepowych niezdrowych słodyczy: Mikołajowa paczka (bez glutenu, bez mleka, bez jajek), a w niej ciasteczka wieloziarniste, batoniki musli, krakersy sezamowe, paczuszki bakaliowe, chipsy warzywne. Zamówienia przyjmowane będą do 20.12.2013.

OLSZTYN – Restauracja Skarbiec – na Święta restauracja proponuje dania na zimno: Szczupak faszerowany, Karp w galarecie, Karp po żydowsku, Ryba po grecku, Imbirowe śledzie z orzechami, Śledź w śmietanie, Wigilijne śledzie marynowane z morelami i śliwką, Sałatka jarzynowa, Sałatka ziemniaczano-śledziowa. Dania gorące: Krem z suszonych borowików, Barszcz czerwony na zakwasie bezglutenowym, Gołąbki z sandacza, Kapusta wigilijna z grzybami, Kapusta wigilijna z grochem, Karkówka pieczona w ziołach, Gęś faszerowana, Kaczka faszerowana, Kompot z suszu. Mięsa, wędliny i inne specjały własnego wyrobu: Pasztet bezglutenowy, Schab pieczony nadziewany śliwkami i morelami lub figą, Smalec oraz smalec z kurkami, Ryba w zalewie octowej, Kiełbasa, Biała kiełbasa, Szynka, Baleron, Polędwica, Kapusta kiszona. Zamówienia przyjmowane są drogą telefoniczną, mailową, i osobiście. Zamówienia na mięsa wędzone przyjmowane są tylko do 13 grudnia. Odbiór zamówień od 20 do 24 grudnia do godziny 14:00.

OLSZTYN – Restauracja i Hotel Wileński – na życzenie istnieje możliwość zamówienia dań bezglutenowych z proponowanego menu wigilijnego (na stronie restauracji). Zamówienia do dnia 20 grudnia 2013. Odbiór do dnia 24 grudnia 2013 do godz. 16.00.

PILZNO – LIPINY (między Tarnowem a Rzeszowem) – Gospoda u Wiedźmy – Gospoda u Wiedźmy w ofercie świątecznej proponuje następujące bezglutenowe dania: Barszcz czerwony z uszkami z borowikami lub z pieczarkami, Zupę rybną z pierogami z łososia, Pierogi i uszka bezglutenowe (z kilkunastoma farszami m.in. z kapustą i z grzybami), Krokiety z mąki gryczanej, Pieczone pierogi z maki z ciecierzycy z sosem czosnkowym oraz wiele innych dań ze stałej bezglutenowej oferty.  Pierogi i uszka dostępne na życzenie w wersji nie tylko bezglutenowej, ale też w wersji bezmlecznej, bezjajecznej.

POZNAŃ – Friendly Food – Bistro w ofercie świątecznej proponuje świeży wypiekany na miejscu gryczany chleb bezglutenowy. Ciasta bezglutenowe: piernik, pierniczki, sernik, babka z makiem oraz inne. Warto podkreślić, że na miejscu można zaopatrzyć się w opłatki wigilijne (ilość ograniczona). Składanie zamówień do 15 grudnia.

POZNAŃ – Ekowiarnia – Kawiarnia proponuje na zamówienie: ciasta oraz torty bezglutenowe (również bez jaj i nabiału).

SZCZECIN – 5 smaków – Restauracja 5 smaków w ofercie świątecznej proponuje następujące bezglutenowe dania: Barszcz czerwony, Krokiety (też wersja bez mleka i bez jajek), Ryba po grecku, Galaretka rybna, Śledź w oleju, Boczniaki po żydowsku, Galareta warzywna na agarze, Sałatka jarzynowa (możliwa z majonezem vege bez jajek), Pasztet z soczewicy (bez nabiału i bez jajek), Bigos z tofu, śliwkami wędzonymi i grzybami. Ciasta bezglutenowe: Sernik, Jabłecznik (też wersja bez nabiału i bez jajek), Marcepan Vege (bez nabiału i bez jajek).
Zamówienia przyjmowane są do soboty 21 grudnia. Odbiór we wtorek 24 grudnia do godz. 12.00.

WARSZAWA – Sklepy Manufaktura oraz sklep Cukrowa Sowa – ręcznie robione cukierki i lizaki (fantazyjne kształty, różne smaki), idealne na prezent dla dzieci.

WARSZAWA – Marakesh Café oraz Tel-Aviv Café – oba lokale w ofercie świątecznej oferują następujące bezglutenowe dania (wszystkie potrawy są również bezmleczne i bezjajeczne): Wigilijna zupa z prażonych migdałów, Barszcz z pieczonych buraków, Krem z borowików, Pierogi gotowane na parze z kapustą i leśnymi grzybami, Pierogi pieczone z farszem z soczewicy, Pasztety z soczewicy z leśnymi grzybami oraz warzywny, Paluszki grochowe, Gołąbki z kapusty włoskiej z nieprażoną kaszą gryczaną i tofu w sosie jabłkowo-śliwkowym, Wigilijny bigos ze śliwkami, podgrzybkami i orzechami włoskimi, Kutia z sosem z naturalnej wanilii, Kulebiak z kiszoną kapustą i grzybami, Tradycyjna sałatka wielowarzywna z bezjajecznym majonezem, Majonez bezjajeczny własnej roboty. Ciasta bezglutenowe: Piernik marchewkowy z korzennym aromatem oblany belgijską czekoladą, Ciasto z masą z białego maku z rodzynkami i morelami, Pomarańczowy sernik z tofu z goździkowym aromatem, Czekoladowe ciasto z wiśniami i kremem kokosowym, Kruche pierożki faszerowane makiem lub prażonymi jabłkami z cynamonem. Zamówienia przyjmowane są do 16 grudnia, drogą mailową. Gwarancją przyjęcia zamówienia jest wpłata 50% zaliczki. Odbiór zamówień będzie odbywał się w dniach 22 – 24 grudnia.

WARSZAWA – Margita – Cukiernio-piekarnia Margita oferuje duży wybór ciast bezglutenowych (również bez cukru ze słodzikiem Tagatoza). Wszystkie wyroby są bez mleka, bez skrobi pszennej bezglutenowej: Pierogi z kapustą i grzybami (bez jajek), Ciasto makowe, Strucla makowa, Babka cytrynowa, Babka kokosowa, Szarlotka, Ciasto czekoladowe (też wersja bez jajek), Piernik, Piernik gryczany bez jajek, Biszkopt pipi (też wersja bez jajek). W ciągłej sprzedaży też są wędliny bezglutenowe i świeży, na miejscu wypiekany chleb i bułki (kilkanaście rodzajów). 23 i 24 grudnia sprzedaż produktów własnych tylko na zamówienie. Zamówienia można składać do 18.12.2013

WARSZAWA – Nenette Cukiernia Bezglutenowa – Cukiernia Nenette oferuje duży wybór ciast bezglutenowych oraz bez cukru (z ksylitolem). Parę ciast dodatkowo nie zawiera nabiału. Są ciasta pieczone na mące z migdałów lub z kokosu. W ciągłej sprzedaży jest też bezglutenowy świeży, na miejscu wypiekany chleb (kilka rodzajów).

WARSZAWA – Vegavani Catering – Restauracja proponuje następujące dania świąteczne w wersji bezglutenowej: Pierogi (3 rodzaje) z kapustą i leśnymi grzybami, ruskie z tofu, z soczewicą i warzywami, Wigilijny bigos ze śliwkami, orzechami, bakłażanem i kostką sojową, Gołąbki z kaszą jaglaną i pieczarkami,  krokiety grochowe, majonez (bez jajek, bez nabiału, na oliwie).  Ciasta bezglutenowe (wszystkie ciasta bez jajek, bez nabiału): Piernik marchewkowy z bakaliami, bez dodatku cukru z cytrynowo-figowym kremem, Sernik z tofu, Tiramisu na mąkach ryżowej, gryczanej, kukurydzianej i z tapioki nasączony bio-kawą z waniliowym serkiem z tofu i z amaretto, Keks bananowy z bakaliami. Zamówienia wyłącznie drogą mailową do 18 grudnia do godziny 22.00. Odbiór zamówień 23 i 24 grudnia. Możliwość dowozu.

WARSZAWA – Zapiecek – Restauracja Zapiecek na Starym Mieście oferuje bezglutenowe dania świąteczne: Barszcz czerwony z uszkami grzybowymi lub z pasztecikami, Borowikowa z łazankami, Zupa rybna, Krupnik polski na gęsinie, Śledź w oleju, Śledź w śmietanie, Śledź z podgrzybkami, Karp po żydowsku w galarecie, Karp w galarecie,  Ryba po grecku, Kapusta z grzybami, Kapusta z grochem, Rolada z łososia ze szpinakiem, Pierogi z kapustą i grzybami, Deska pasztetów domowej roboty, Deska mięs pieczystych, Sałatka jarzynowa, Sałatka z wędzonym pstrągiem, Karp smażony, Łosoś z sosem cytrynowym, Pstrąg z sosem chrzanowym, Udka z gęsi w sosie śliwkowo – winnym.
Ciasta bezglutenowe: makowiec, ciasto czekoladowe. Zamówienia na dania bezglutenowe na wynos przyjmowane są do 18 grudnia.

Las Woda w Wildze – w ofercie świątecznej catering restauracyjny proponuje ciasta bezglutenowe: Puszysty sernik „Rosa”, Królewski makowiec z aromatem migdałowym, Piernik świąteczny z bakaliami oraz polewą czekoladową, Pyszne ciasto czekoladowe z marynowanymi wiśniami, Szarlotka z aromatycznych jabłek duszonych z cynamonem. Zamówienia będą przyjmowane do ostatniej chwili.

WÓLKA TARNOWSKA (30 km od Chełma) – Gospodarstwo Chutor Deniszczuki – w ofercie świątecznej gospodyni, p. Deniszczukowa, proponuje bezglutenowe wyroby własnej roboty: Bigos domowy, Ryby, Naleśniki z kapustą i grzybami, Sernik, Gryczak, Kluski z makiem, Pieczone wędliny z dziczyzny (kiełbasa, szynka). Zamówienia przyjmowane są do 20 grudnia 2013, odbiór w gospodarstwie w dniach 21-23 grudnia. Przed Sylwestrem – zamówienia do 27 grudnia, odbiór 30 grudnia 2013.

WROCŁAW – Folks – dania bezglutenowe (dodatkowo bezmleczne): Pierogi z kapustą i grzybami na cieście ryżowym, Karp Milicki podwędzany na sianie,  Noga z kaczki confit, Bigos na dziczyźnie (50% mięsa z dzika), Świąteczna kapusta z grochem i grzybami, Pasztet  z kaczki, Postny gravalax z łososia, Gruszka z grzybami,  Sałatka ziemniaczana z własnymi piklami i musztardą gruszkową, Sałatka z kompresowanego buraka z wędzonym pstrągiem i serem kozim. Ciasta bezglutenowe: Ciasto bezglutenowe cytrynowo migdałowe, Czekoladowa markiza. Każda z powyższych potraw jest zapakowana w próżniowy worek.  Zamówienia można składać do 20 grudnia, czas oczekiwania ok. 3 dni. Możliwość odbioru 24 grudnia.

WROCŁAW – Obiadomek – Catering Obiadomek proponuje w ofercie świątecznej następujące dania bezglutenowe: Pierogi kapusta-pieczarki (bez jajek), Pierogi kapusta-grzyby (bez jajek), Pierogi ruskie (bez jajek), Ryba po grecku, 3 rodzaje Krokietów (kapusta i pieczarki, ser i pieczarki, mięso), Pasztet mięsny, Bigos, Świąteczny barszcz czerwony. Najmniejsza ilość zamawianych produktów to 0,5 kg. Ciast bezglutenowych nie dzieli się (trzeba kupić blaszkę),chyba że osoba zamawiająca ma kogoś z kim chciałaby kupić ciasto na pół:  Makowiec, Sernik z serkiem mascarpone i galaretką, Sernik z kokosem, Ciasto marchewkowe, Ciasto porzeczkowe. W tym roku firma nie będzie robiła bezglutenowych uszek przed samymi świętami, jeśli ktoś jest zainteresowany może je zamówić do 14 grudnia i zamrozić. Zamówienia przyjmowane są do 18 grudnia 2013. Przy zamówieniu pobierana jest zaliczka. Odbiór zamówionych dań 23 grudnia od 10.00 do 19.00 oraz 24 grudnia od 10.00 do 12.00.

Jeszcze raz przypominamy, że składając zamówienie zawsze należy zaznaczyć, że dania mają być bezglutenowe.

HOTELE
Jeśli ktoś woli spędzić Święta w pięknym otoczeniu, może jeszcze skorzystać z ostatnich wolnych miejsc. Pensjonat i restauracja Tajemniczy Ogród we Frydmanie, Orla Skała w Lądku Zdroju oraz Las Woda w Wildze zapraszają.

Orla Skała w Lądku Zdrój – w Święta pensjonat zaprasza na dania: Wigilijna zupa grzybowa, Tradycyjny wigilijny barszcz czerwony z uszkami oraz z krokietem, Kapusta z grochem i grzybami, Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami z pachnących lasów karkonoskich – specjał Szefa Kuchni Orlej Skały, Karp Tradycyjny, Śledź na dwa sposoby, Kompot z suszu, Ciasto bezglutenowe, Sałatka polska, Schab ze śliwką, Pasztet pieczony. Wymienione potrawy świąteczne są bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne. Goście bezglutenowi mogą skorzystać z samej Wigilii lub z pakietu pobytowego.

Las Woda w Wildze koło Warszawy – menu bezglutenowe hotel przygotuje na życzenie gości. Link do oferty

Tajemniczy ogród we Frydmanie – Pensjonat zaprasza na pobyt świąteczny. Zapewnia bezglutenowe domowe jedzenie bez barwników, konserwantów, oparte na ekologicznych produktach – domowe uszka, pierogi, ciasta, wędliny (na życzenie bez mleka, bez jajek, bez dodatkowych alergenów).

Gospodarstwo Chutor Deniszczuki w Wólce Tarnowskiej (30 km od Chełma) – gospodarze mają jeszcze miejsca i zapraszają na Wigilię, Święta i Sylwestra z menu bezglutenowym świątecznym.