Świąteczne warsztaty w Szczecinie – relacja

W sobotę 23 marca 2012 odbyły się kolejne warsztaty kulinarne w Szczecinie – tym razem przygotowaliśmy potrawy, które kojarzą się ze Świętami Wielkiej Nocy. Zrobiliśmy sami białą kiełbasę (która z całą pewnością nie zawierała glutenu, tylko aromatyczne przyprawy i czosnek:).

Kiełbasa następnie była wykorzystana do przygotowania żurku, a właściwie trzech zup wybranych z kuchni regionalnych, ponieważ w każdym regionie kraju żurek przygotowuje się inaczej. Jako zakwasu użyliśmy: serwatki, kwasu z ogórków i chrzanu.

 

 

Upiekliśmy także chleb (z dodatkami ziaren sezamu i słonecznika, zmielonego siemienia lnianego, amarantusa i gotowanej kaszy gryczanej), kołacz z pisankami a na deser – mazurek. Dzieci obecne na warsztatach miały osobne zadanie: najpierw pomalowały papierowe pisanki, a potem przygotowały pięknie stół. Stół prezentował się bardzo okazale (na załączonych zdjęciach), a podczas warsztatów czuło się atmosferę świąteczną.

 

Mam nadzieję, że osoby które dołączyły do nas po raz pierwszy dobrze się wśród nas czuły, mogły spróbować w jednym miejscu różnorodnych potraw bezglutenowych, uczestniczyć w ich przygotowaniu i przekonać się, że dieta bezglutenowa nie musi nas ograniczać. W domu wykonać można wszystkie potrawy: od pieczywa poprzez zupy, wędliny aż po ciasta, które nie wymagają wielkich umiejętności, a jedynie chęci. Przygotowując posiłki własnoręcznie mamy pewność, że są pełnowartościowe, smaczne, pięknie wyglądają i są z pewnością bezglutenowe. Poniżej prezentujemy przepisy z warsztatów.

Dziękujemy bardzo Pani Marii Wójcikowskiej za wybranie zestawu potraw do przygotowania na warsztatach oraz pomoc merytoryczną w czasie ich trwania, za cenne wskazówki kulinarne i poświęcony mam czas.

Dziękujemy także firmie Schär za mąki do wypieków oraz słodkie upominki dla uczestników warsztatów.

 

Jola Meller

 

 

Biała kiełbasa

składniki:

  • 0,75 kg wieprzowiny –  łopatki
  • 0,75 kg wieprzowiny – karkówki
  • sól, pieprz, majeranek, 2 ząbki czosnku
  • jelita

Chudą wieprzowinę pokroić w bardzo drobna kostkę, tłustszą zemleć w maszynce z sitkiem o drobnych otworach. Czosnek obrać i rozetrzeć z solą. Połączyć obydwa mięsa, dodać wodę (ok. ¾ szklanki) dokładnie wyrobić, aż mięso całkowicie wchło­nie wodę i stanie się kleiste. Pod koniec dodać sól i przyprawy, odstawić na kilka godzin i nadziewać masą jelita, zwracając uwagę, aby nie pozostawały pęcherze powietrza. Kiełbasę obsuszyć przez dzień. Można ją spożywać po gotowaniu przez ok. 20 min. Nadaje się również do pieczenia.

 

Żur kielecki

składniki:

  • 1,5 l wody
  • 50 g kości wieprzowych
  • 30 dkg kiełbasy
  • liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, czosnek
  • 2 szkl. kwasu z ogórków
  • ½ szkl. śmietany
  • sól, pieprz

 

Nowatorski żurek

składniki:

  • kiełbasa gotowana
  • kawałki mięsa – może być wędzonka
  • warzywa – do smaku
  • tarty chrzan
  • zsiadłe mleko lub serwatka
  • kwaśna śmietana lub maślanka
  • 3 jaja na twardo
  • liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, czosnek

 

Chrzanica

składniki:

  • 6 szkl. wody
  • 3-4 łyżka tartego chrzanu
  • wędzonka, 0,5 kg kiełbasy
  • warzywa – na smak
  • 1 szkl. gęstej śmietany
  • 1 łyżka mąki, 1ł soku z cytryny
  • 3 gotowane jaja
  • sól, pieprz, liście laurowe

Wszystkie zupy były doprawiane sokiem z cytryny i czosnkiem – do smaku.

Mazurek

składniki:

  • 20 dkg zmielonych orzechów arachidowych
  • 5 jaj
  • 0,5 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 1 łyżeczka sody
  • 0,5 szkl. bułki tartej (bezglutenowej)
  • pół kostki masła
  • dżem lub marmolada
  • dodatki do ozdobienia

Zmielone orzechy, bułkę tartą, proszek do pieczenia i sodę wymieszać w misce. W drugiej misce utrzeć żółtka z cukrem i masłem, osobno ubić pianę z białek, połączyć składniki. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec w temp. 160-170 oC przez 30-45 min.

Wystudzone ciasto przekroić, przełożyć kwaśnym dżemem lub marmoladą, na wierzchu polać rozpuszczoną czekoladą bezglutenową, ozdobić według uznania: bakaliami, skórką pomarań­czową, płatkami migdałów.

Smacznego!