Aktualności
Wybraliście Najsmaczniejsze Pieczywo Bezglutenowe 2020!
Po raz kolejny sprawdziliśmy, które pieczywo zdaniem polskich bezglutenowców jest najsmaczniejsze.
Bezglutenowi konsumenci wybierali swoich faworytów w czterech kategoriach: „Pieczywo tradycyjne – chleb świeży”, „Pieczywo tradycyjne – chleb o przedłużonej trwałości”, „Pieczywo tradycyjne – bułki” oraz „Pieczywo chrupkie”.
Na swoje ulubione chleby, bułki i pieczywo chrupkie można było oddać jeden, dwa lub trzy głosy w każdej kategorii. Czyli w sumie można było zagłosować na maksymalnie 12 produktów. Głosy przyjmowaliśmy przez miesiąc, od 2 marca do 2 kwietnia 2020 r.
A oto zwycięzcy:
Kategoria Pieczywo tradycyjne – chleb świeży
I miejsce – Chleb rustykalny (Putka)
II miejsce – Chleb ze słonecznikiem (Putka)
III miejsce – Chleb bezglutenowy wieloziarnisty (Piekarnia Cukiernia Jarzębińscy)
Kategoria Pieczywo tradycyjne – chleb o przedłużonej trwałości
I miejsce – Bezglutenowy chleb świeży z ziarnami (Incola)
II miejsce – Bezglutenowy chleb świeży z maczkiem (Incola)
III miejsce – Pan Blanco (Schär)
Kategoria Pieczywo tradycyjne – bułki
I miejsce – Bułka do hamburgera (Putka)
II miejsce – Bułka wyborowa (Putka)
III miejsce – Bułki bezglutenowe wieloziarniste (Piekarnia Cukiernia Jarzębińscy)
Kategoria Pieczywo chrupkie
I miejsce – Solone wafle kukurydziane extra cienkie (Good Food)
II miejsce – Suchary bezglutenowe (Piekarnia Cukiernia Jarzębińscy)
III miejsce – Wafle ryżowe wieloziarniste (Kupiec)
Gratulujemy wszystkim zwycięzcom!
Zaproszenie do wzięcia udziału w naszym konkursie wysłaliśmy do wszystkich licencjonowanych producentów pieczywa ze znakiem towarowym Przekreślony Kłos. Dziewięciu z nich podjęło wyzwanie i zgłosiło wybrane przez siebie produkty.
Uroczyste rozstrzygnięcie konkursu oraz wręczenie nagród producentom miało się odbyć podczas Gluten Free EXPO V w maju 2020 r. w Krakowie, jednak w związku z zagrożeniem epidemicznym impreza została odwołana.
Dyplomy konkursowe zostaną wysłane do zwycięzców pocztą.