Wycofanie z rynku partii produktów Lyofood

Przekazujemy informację otrzymaną dziś od firmy Lyofood, która wycofuje z rynku następujące partie produktów:

LYO EXPEDITION:

  • Jajecznica meksykańska: partia L106 01 o terminie przydatności 18.03.2024, partia L156 01 o terminie przydatności 13.04.2024, partia L157 01 o terminie przydatności 13.04.2024
  • Krem brokułowo-szpinakowy partia L109 01 o terminie przydatności 22.03.2026 i 23.03.2026
  • Krem brokułowo-szpinakowy z mozarellą i pestkami dyni partia L179 01 o terminie przydatności 20.04.2026
  • Ekologiczne chili sin carne: partia L83 01 o terminie przydatności 05.03.2026, partia L173 01 o terminie przydatności 16.04.2026

LYO BISTRO:

  • Eko chili sin carne partia L49 01 o terminie przydatności 15.02.2022

W wymienionych wyżej partiach produktów przekroczony został dopuszczalny poziom glutenu, o czym firma poinformowała nas w specjalnej korespondencji, zgodnie z obowiązującymi procedurami bezpieczeństwa certyfikowanych produktów bezglutenowych.

O zaistniałej sytuacji producent zawiadomił już klientów hurtowych, a także indywidualnych, którzy zrobili zakupy w sklepie internetowym Lyofood. Wysłał również pisemne zawiadomienie o zdarzeniu do Wojewódzkiej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Kielcach.

Stowarzyszenie monitoruje sytuację. Jesteśmy w stałym kontakcie z Lyofoodem, a także z kieleckim Sanepidem, do którego zwróciliśmy się z prośbą o informowanie nas o przebiegu sprawy i wynikach kontroli.

Poniżej publikujemy pismo Zarządu Lyofood, którego adresatem jest nasze Stowarzyszenie.

Wycofanie z rynku partii produktów Lyofood