Aktualności
Wypiekarnia Smaku z Przeźmierowa w MENU BEZ GLUTENU!
Wypiekarnia Smaku z Przeźmierowa niedaleko Poznania właśnie przystąpiła do programu MENU BEZ GLUTENU.
To pierwszy w Polsce projekt łączący piekarnię bezglutenową, gabinet dietetyka oraz studio kulinarne. Wypiekarnia Smaku to miejsce z duszą, pełne zapachów wypiekanego na miejscu bezglutenowego chleba. Flagowym produktem są chleby wyrabiane na naturalnym zakwasie, na przykład włoski z pomidorami i oliwkami, ziemniaczano-gryczany czy też z całych fermentowanych ziaren gryki.
Oprócz bezglutenowego pieczywa można tu kupić bezglutenowe ciasta, ciasteczka, drożdżówki, muffiny, batony, własnoręcznie robione czekoladki oraz własne pasty do chleba – od „twarożków” z orzechów i nasion, po pasty z pieczonych warzyw. Każdy znajdzie coś dla siebie, również osoby z alergiami, czy nietolerancjami pokarmowymi. Ponieważ prowadzący lokal są od kilku lat na diecie bezglutenowej i bezmlecznej, doskonale zdają sobie sprawę z tego, jak ważne jest ścisłe przestrzeganie diety.
Wypiekarnia Smaku oferuje możliwość składania indywidualnych zamówień z uwzględnieniem listy niepożądanych składników. Można jej także zlecić przygotowanie imprezy okolicznościowej.
W Wypiekarni Smaku organizowane są pokazy kulinarne i warsztaty kulinarne (również w domu klienta), podczas których szef kuchni Paweł Jackowski uczy jak upiec chleb, ciasta, jak wyrabiać słodkości bez glutenu i ew. bez nabiału czy według zasad diety paleo. W razie pytań można umówić się na konsultację z dietetykiem na wykład (prelekcję) o tym, jak się zorganizować w kuchni, jak wygląda zdrowe odżywianie podczas diety bezglutenowej (ew. bezmlecznej czy też paleo).