XII Międzynarodowy Dzień Celiakii i Dzień Dziecka w Warszawie – relacja

W tym roku częścią obchodów XII Międzynarodowego Dnia Celiakii był zorganizowany przez nas 3 czerwca w Warszawie piknik naukowy pt. „Dieta bezglutenowa dla małych i dużych”. Składał się on z dwóch równoległych imprez: konferencji dla dorosłych oraz Bezglutenowego Dnia Dziecka dla najmłodszych.
W pikniku uczestniczyło około 380 osób, nie tylko z Warszawy i województwa mazowieckiego, ale także z odległych rejonów Polski, m.in. Augustowa, Gdańska, Krakowa, Wrocławia czy województwa podkarpackiego. Gościliśmy także wielu zaprzyjaźnionych lekarzy i dietetyków.

Byli z nami zasłużeni członkowie Stowarzyszenia: prof. Jerzy Socha, dr Anna Stolarczyk, dr inż. Joanna Rachtan-Janicka, dr Katarzyna Kondej-Muszyńska, dr Piotr Zimnicki i mgr Urszula Grochowska, ale również prof. Renata Górska i prof. Tomasz Konopka, reprezentujący środowisko lekarzy periodontologów oraz dr Beata Oralewska z Centrum Zdrowia Dziecka. Wszystkim uczestnikom konferencji serdecznie dziękujemy za przybycie i poświęcony czas.

Wykłady i nie tylko

Podczas pierwszej tury wykładów wysłuchaliśmy prezentacji na temat celiakii i diety bezglutenowej: „Gluten FREE – wolność czy ograniczenie?” Pauliny Sabak-Huzior, „Meandry diety bezglutenowej” dr Joanny-Rachtan-Janickiej oraz „Jak świadomie żyć z celiakią” Małgorzaty Nieżychowskiej z firmy Euroimmun. Po wykładach rozwinęła się dyskusja na temat przedstawionych kwestii.
  

Od początku pikniku jego uczestnicy mogli nie tylko wysłuchać interesujących prezentacji czy wziąć udział w dyskusji, ale także skorzystać z indywidualnych porad specjalistów: lekarzy i dietetyków oraz wykonać badania, które proponowali studenci SGGW: pomiar spoczynkowych wydatków energetycznych, analizę składu ciała oraz pomiar ciśnienia.

  

Podczas przerwy w wykładach można było spróbować bezglutenowych nowości z bogatej oferty naszych producentów. Na stoiskach licencjonowanych firm: Balviten, Glutenex, Schär, Pol-Foods, Cateringu Light Box, Piekarni Hert, Piekarni Putka oraz Piekarni Zdrowa Micha odbywały się liczne degustacje. Lunch uczestnikom pikniku zapewniła firma Pol-Foods – spaghetti Sotelli z sosem pomidorowym i parmezanem smakowało wybornie.

  
Na stoiskach firm ALAB i Euroimmun można było porozmawiać o diagnostyce celiakii i wielu innych schorzeń. Euroimmun przedstawił najnowsze testy do monitorowania diety bezglutenowej wykrywające gluten w kale lub moczu, natomiast firma Sanprobi zaprezentowała ofertę swoich bezglutenowe probiotyków.

  
Uczestnicy mieli również szczególną okazję kupienia „bezglutenowych” koszulek z limitowanej edycji przygotowanej przez projektantów mody Jolę Słomę i Mirka Trymbulaka (obecnie koszulki są do nabycia w sklepie internetowym Atelier Smaku). Oprócz koszulek można było także kupić książkę Joli i Mirka pt.„108 potraw bezglutenowej kuchni wegańskiej” z dedykacją oraz różnokolorowe bawełniane torby z napisami „I’m free, gluten free”. Była z nami również autorka popularnego bloga www.natchniona.pl, Weronika Madejska. Ostatnią książkę Weroniki, objętą patronatem przez Stowarzyszenie, można było nabyć ze specjalną dedykacją autorki.

  

W przerwie między wykładami uczestnicy obejrzeli pokaz bezglutenowej kuchni molekularnej autorstwa Artura Głuchowskiego, Ewy Rasińskiej, Kamili Walczak i Marleny Pielak, doktorantów Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW. Była to jedyna okazja, aby spróbować jak smakują dania mrożone w azocie: gazowane owoce, „ziejący smok” (bezy w ciekłym azocie), sorbety owocowe, ravioli z jogurtu, zupa mus z mlekiem kokosowym, mango i kolendrą. Jola Słoma i Mirek Trymbulak z Atelier Smaku podczas swojego kulinarnego wystąpienia zaprezentowali jak wykonać pyszne bezglutenowe pączki, a Weronika Madejska w specjalnym pokazie dla najmłodszych nauczyła dzieci robić pyszne owocowe smoothie.

  

W drugiej części wykładów prezentację pt. „Zmiany w jamie ustnej w przebiegu celiakii” zaprezentował prof. Tomasz Konopka, Kierownik Katedry Periodontologii Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu. Dr Katarzyna Kondej-Muszyńska przedstawiła wykład pt. „Szczepienia, immunoterapia i monitorowanie celiakii”, natomiast Maria Pieniążek-Jakubczak z firmy Sanprobi „Mikrobiota jelitowa w zdrowiu i w celiakii”. Jak widać tematyka części konferencyjnej podczas tegorocznego Międzynarodowego Dnia Celiakii była dość zróżnicowana. Mamy nadzieję, że każdy ze słuchaczy zdobył wiele interesujących informacji.

Uczestnicy pikniku oprócz materiałów Stowarzyszenia (w tym najnowszej edycji poradnika „Celiakia i dieta bezglutenowa”) znaleźli w torbach konferencyjnych upominki od Partnerów XII MDC oraz innych firm posiadających w ofercie produkty ze znakiem Przekreślonego Kłosa. Specjalne prezenty otrzymały wszystkie dzieci, ale o tym w dalszej części relacji.
Stowarzyszenie dynamicznie się rozwija i prowadzi coraz więcej działań na rzecz osób na diecie bezglutenowej. O tym jak wyglądał ostatni rok naszej pracy Zarząd opowiedział podczas Walnego Zgromadzenia Członków Stowarzyszenia, które odbyło się po zakończeniu części wykładowej konferencji. Prezes Stowarzyszenia, Małgorzata Źródlak przedstawiła sprawozdanie merytoryczne, a skarbnik Anna Marczewska sprawozdanie finansowe z działalności Stowarzyszenia w roku 2016. Rozmawialiśmy również o planach na najbliższą przyszłość, a wśród osób, które pozostały na Walnym rozlosowaliśmy wiele sympatycznych upominków.

A jak podczas pikniku bawiły się dzieci?

Program Dnia Dziecka obfitował w niezliczoną ilość atrakcji. Dzieci zostały uroczyście powitane i zaproszone do udziału w quizach i zagadkach, w których bardzo chętnie wzięły udział. Po krótkim wprowadzeniu w nastrój zabawy, odbyło się interaktywne przedstawienie pt. „Alicja w Krainie Czarów”. Cała widownia dała się ponieść fantazji i skutecznie przeniosła się w świat magii. Nawet rodzice opiekujący się swoimi pociechami dali się ponieść atmosferze zabawy wykreowanej przez animatorów i podejmowali się różnych działań, wprawiając w zachwyt swoje pociechy. Były ruchowe zabawy integracyjne, konkurs piosenek oraz występ iluzjonisty, który po słowach: „Czary mary, czary mary, dwie skarpetki nie do pary” był w stanie wyczarować wszystko, czego dusza zapragnie 🙂

  

W drugiej sali dzieci wykonywały ciekawe prace z filcu, malowały swoje buzie w wesołe zwierzątka oraz z zainteresowaniem obserwowały, jak Weronika Madejska z kaszy jaglanej wyczarowuje pyszny mus czekoladowy, a z kilku owoców i wody kokosowej przyrządza sok idealny na upalne dni.

Prezenty!

Każdy z nas był kiedyś dzieckiem i doskonale wie, że nic tak nie cieszy jak paczka wypełniona słodkościami i niespodziankami. Tegoroczne paczki nie pozostawiały wątpliwości, że Dzień Dziecka to bardzo ważne święto. Były smakołyki, ale także przeróżne upominki, które wywołały uśmiech na małych buziach.

Przy tej okazji pragniemy ogromnie podziękować firmom licencjonowanym i sieciom handlowym, które ofiarowały dzieciom uczestniczącym w pikniku prezenty:
Sieci handlowej „Biedronka” dziękujemy za przekazane produkty bezglutenowe znajdujące się w ofercie stałej i czasowej, ale także za farby, bloki, zeszyty, notesy, kredki, a przede wszystkim za zrozumienie, że świat dzieci bezglutenowych nie sprowadza się tylko do posiłków i przekąsek.
Firmie Dr. Oetker składamy serdecznie podziękowania za wszystkie „Słodkie Chwile”, które z pewnością osłodzą dzieciom i ich rodzicom nadchodzący czas wakacji.
Firmie Pol-Foods znanej pod marką Sotelli dziękujemy za pyszny i pięknie zaakowany makaron bezglutenowy dla dzieci Pasta Animals i Pasta Alphabet, którego opakowanie stanowi dodatkowo malowankę dla najmłodszych.
Piekarni Putka pragniemy podziękować za pyszne, świeżo wypieczone w sobotę jagodzianki, o których jeszcze rok temu mogliśmy tylko pomarzyć.
Firmie Schär dziękujemy za wafelki, ciasteczka z kremem, ciasteczka Milly Friends, malowanki, bajkowe tatuaże oraz za stałą otwartość na nasze prośby.

Najlepszym podsumowaniem naszego pikniku oraz Dnia Dziecka niech będą opinie jego uczestników:

Bardzo dziękuję za wczorajszą imprezę. Synowie i mąż zachwyceni.”
Mama Mikołaja (10 lat) i Adasia (7 lat)
„To był najlepszy dzień w moim życiu.”
Piotruś (6 lat)
W imieniu własnym i całej rodziny chciałam podziękować za możliwość uczestniczenia w sobotnim pikniku. Dostarczył mi sporo wiedzy, a dzieciom wrażeń. Poza tym fakt, że córka mogła bezpiecznie częstować się wszystkim – bezcenny. Tym bardziej, że przyjechaliśmy prosto z imprezy szkolnej, gdzie niestety nie mogła niczego spróbować. Dziś poszła do szkoły
w koszulce z napisem „I’m free, gluten free”. Na swój sposób jest z tego dumna. Dziękuję raz jeszcze całemu Stowarzyszeniu. Za wszystko. Nie wiem, jak bez Was poradzilibyśmy sobie z diagnozą i życiem na diecie. Wszystkiego dobrego i do zobaczenia na kolejnym evencie.
Mama Zosi (14 lat)

W imieniu wszystkich organizatorów bardzo dziękujemy wykładowcom, lekarzom i dietetykom udzielającym bezpłatnych porad, studentom i doktorantom SGGW, a także wszystkim firmom Partnerom imprezy, a wśród nich firmie Balviten, która była Sponsorem Głównym XII Międzynarodowego Dnia Celiakii.
Dziękujemy także wszystkim wolontariuszom, którzy jak zawsze dopisali i pomogli nam w przeprowadzeniu kolejnej udanej imprezy.

Zarząd i pracownicy biura Stowarzyszenia