Z czym je się E? Dodatki w żywności bezglutenowej i ich wpływ na jelita – webinar

Niektóre z dodatków do żywności, takie jak substancje konserwujące czy enzymy (np. transglutaminaza) wpływają na przepuszczalność bariery jelitowej i mikrobiotę. Czy wiesz, że tym samym mają wpływ na to, jak organizm reaguje m.in. na gluten? Dlaczego zatem w żywności m.in bezglutenowej jest tak wiele różnych dodatków? Czy powinniśmy się ich bać? O tym opowie dr inż. Arleta Drozd* podczas webinaru pt.: „Z czym je się E? Dodatki w żywności bezglutenowej i ich wpływ na jelita”, który odbędzie się 29 listopada o godz. 18.00.

Współczesna produkcja oferuje nam, konsumentom, bardzo różnorodną żywność: o przedłużonej dacie ważności, atrakcyjnej konsystencji czy innych walorach. Z jednej strony dodatki do żywności zwiększają jej bezpieczeństwo, z drugiej jednak nie znamy długofalowych skutków ich spożywania. Aktualne badania naukowe sugerują, iż najczęściej stosowane substancje: konserwanty, niektóre barwniki, słodziki, stabilizatory, emulgatory czy antyzbrylacze wpływają na nasz organizm pośrednio i bezpośrednio, także poprzez wpływ na mikroflorę jelitową.

Podczas webinaru omówione zostaną najnowsze wyniki badań naukowych dotyczące najczęściej występujących substancji dodatkowych w żywności, ich wpływu na mikroflorę oraz uruchomienie przewlekłego stanu zapalnego. Jest on uważany za przyczynę wielu chorób, w tym nowotworowych!

  • Na wydarzenie zapraszamy członków Stowarzyszenia z uregulowanymi składkami (do 2022 r. włącznie). Obowiązuje rejestracja. 15 listopada za pośrednictwem newslettera wszystkim członkom prześlemy link do rejestracji na webinar.  Rejestracja będzie otwarta do 28 listopada 2022 r. do godziny 10:00.
  • Osoby, które nie są członkami Stowarzyszenia, a chcą wziąć udział w wydarzeniu zapraszamy do dołączenia do nas. Prosimy o przesłanie deklaracji członkowskiej i potwierdzenia wpłaty składki członkowskiej najpóźniej do 28 listopada 2022 r. na adres deklaracje@celiakia.pl.
  • Liczba miejsc podczas transmisji na żywo jest ograniczona do 200, decyduje kolejność wejścia do pokoju webinarowego w dniu wydarzenia. Jednakże każda zarejestrowana osoba, niezależnie od uczestnictwa w spotkaniu na żywo, otrzyma dzień po webinarze tymczasowy dostęp do nagrania.

Po wykładzie Pani dr Arleta Drozd będzie odpowiadać na pytania uczestników webinaru – serdecznie zapraszamy!

*Dr inż. Arleta Drozd z wykształcenia i zamiłowania jest specjalistą ds. żywienia oraz biotechnologiem, pracownikiem Katedry i Zakładu Żywienia Człowieka i Metabolomiki Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Jej zainteresowania naukowe obejmują szeroko rozumianą lipidometabolomikę, m.in.: wpływ różnych stanów fizjologicznych na metabolizm lipidów. Interesuje się też metodami oceny jakości żywności, znakowaniem produktów spożywczych oraz wpływem wybranych składników żywności, w tym dodatków do żywności, na zdrowie człowieka.

Z czym je się E? Dodatki w żywności bezglutenowej i ich wpływ na jelita – webinar