Aktualności
Złe wyniki badań – ciąg dalszy
W związku z bardzo złymi wynikami badań produktów na zawartość glutenu, jakie ostatnio przeprowadziliśmy w akredytowanym laboratorium, otrzymaliśmy odpowiedź z GIS. Urząd zajął się sprawą i przekazał ją właściwym powiatowym inspektoratom sanitarnym do kontroli.
O wynikach będziemy informowani i przekażemy te informacje na naszej stronie. Pismo GIS do przeczytania.
Przypominamy, że w kilkunastu produktach (z 48 zbadanych w akredytowanym laboratorium) wykryliśmy gluten w ilości powyżej normy. Kilka z nich (głównie mąki naturalnie bezglutenowe, np. sojowa, kukurydziana czy ryżowa) zawierało powyżej 400 ppm. Jest to 20-krotność dopuszczalnej normy!
Podobną ilość glutenu zawierał chleb „bezglutenowy” wypiekany przez jedną z tradycyjnych piekarni. Wyniki badań są dostępne tutaj.