Zmiany w przepisach dotyczących żywności bezglutenowej

Z dniem 20 lipca 2016 r. uchylone zostaje rozporządzenie Komisji (WE) nr 41/2009 z dnia 20 stycznia 2009 r. Dotyczyło ono składu i etykietowania środków spożywczych odpowiednich dla osób nietolerujących glutenu. Wymagania dla oznakowania żywności bezglutenowej od dnia 20 lipca 2016 r. regulowane są przez przepisy rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności.

Zasady pozostają bez zmian:

  • produkt bezglutenowy to produkt zawierający do 20 mg glutenu na kg (20 ppm), a do jego opisu należy użyć słowa „bezglutenowy”
  • produkt o bardzo niskiej zawartości glutenu zawiera od 21 do 100 mg glutenu na kg (21- 100 ppm)
  • owies oznaczony jako bezglutenowy musi być wyprodukowany w specjalny sposób, który zabezpiecza go przed zanieczyszczeniem innymi zbożami  i musi zawierać do 20 ppm glutenu.

Wprowadzanie do obrotu produktów bezglutenowych lub o zmniejszonej zawartości glutenu nie wymaga powiadomienia Głównego Inspektora Sanitarnego.

Znak Przekreślonego Kłosa

Produkt może zostać oznaczony jako bezglutenowy, jeśli jego producent gwarantuje, że zawiera on do 20 ppm glutenu. Można go wówczas opisać jako „bezglutenowy”. Można również poddać się dobrowolnej certyfikacji przez Stowarzyszenie i wówczas będzie on dodatkowo oznaczony licencjonowanym symbolem Przekreślonego Kłosa.

Serdecznie zapraszamy Producentów zainteresowanych powiększeniem swej oferty o produkty bezpieczne dla osób z celiakią do kontaktowania się z nami.

Informujemy, że w Polsce istnieje jeden system dobrowolnej certyfikacji żywności bezglutenowej licencjonowanym symbolem Przekreślonego Kłosa. Jest on częścią wspólnego Europejskiego Systemu Licencyjnego (ELS) prowadzonego przez AOECS.

Znak Przekreślonego Kłosa przedstawiony obok jest symbolem oznaczającym regularnie kontrolowaną żywność bezglutenową w ramach dobrowolnej certyfikacji według Standardu AOECS, której poddają się producenci. Nasze Stowarzyszenie jest jedyną organizacją uprawnioną na mocy umowy z AOECS do udzielania licencji na używanie znaku Przekreślonego Kłosa. Symbol Przekreślonego Kłosa to zastrzeżony na terenie całej UE znak towarowy, a jego użycie bez licencji jest zabronione. Także użycie znaków podobnych do symbolu zastrzeżonego.

Producent oczywiście może oznaczyć swój produkt dowolnym innym symbolem. Jednak wyłącznie obecność symbolu licencjonowanego oznacza, że producent taki spełnia Standard AOECS. Oznacza to, że korzysta z kontrolowanych pod kątem glutenu surowców, regularnie bada zawartość glutenu w produktach oznaczonych Przekreślonym Kłosem. Współpracuje też ze Stowarzyszeniem i ma odpowiednio przygotowany zakład produkcyjny, w którym wytwarza wyroby bezglutenowe, co potwierdzają niezależne audyty.

Kwestia audytu w zakładzie jest niezwykle ważna ze względu na możliwe zanieczyszczenie produktów bezglutenowych podczas całego procesu produkcyjnego.

Zaufanie konsumentów

Bezglutenowi konsumenci w zdecydowanej większości preferują produkty oznaczone licencjonowanym symbolem Przekreślonego Kłosa. Potwierdzają to badania ankietowe przeprowadzone przez Coeliac UK oraz przez nasze Stowarzyszenie. Aż 97% osób bezglutenowych chciałoby znaleźć licencjonowany symbol na wszystkich produktach bezglutenowych.

 Link do ankiety.

Licencjonowany symbol Przekreślonego Kłosa umieszczony na produkcie oznacza, że jest to produkt, któremu osoba na diecie bezglutenowej z powodów zdrowotnych może zaufać. Jego producent spełnia bowiem szereg wymogów dotyczących produkcji bezglutenowej i regularnie bada swoje produkty. Stanowi to jasny przekaz dla konsumenta: „mogę kupić ten produkt bez czytania etykiety”.

Wykaz produktów z licencjonowanym znakiem Przekreślonego Kłosa znajduje się tutaj.