II konferencja szkoleniowa dla dietetyków „Dieta bezglutenowa w teorii i praktyce” – relacja

Zachęceni sukcesem (i olbrzymim zainteresowaniem) pierwszej naszej konferencji dla aktywnych zawodowo dietetyków postanowiliśmy podobną przygotować również w tym roku. 1 grudnia 2012 na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW odbyła się II konferencja szkoleniowa „Dieta bezglutenowa w teorii i praktyce”  przygotowana przez nas wspólnie z Polskim Towarzystwem Dietetyki – Oddziałem Warszawskim.

Prawie 100 dietetyków  z całej Polski wysłuchało następujących wykładów:

  • ABC diety bezglutenowej i najczęstsze pytania pacjentów – dr Joanna Rachtan-Janicka, Katedra Żywności Funkcjonalnej i Towaroznawstwa SGGW
  • Dieta bezglutenowa w praktyce – producenci żywności, wykaz produktów bezglutenowych, program MENU BEZ GLUTENU – mgr Grażyna Konińska, Polskie  Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
  • Owies w diecie bezglutenowej – dr Ewa Lange, Katedra Dietetyki SGGW
  • Amarantus – poznajmy nową roślinę – dr Marek Kubara, firma Ekoprodukt
  • Gdy celiakii towarzyszy inna choroba: celiakia i cukrzyca – mgr Urszula Grochowska, Dziecięcy Szpital Kliniczny pzy ul. Działdowskiej, Warszawa
  • Niedobory przy długotrwałym stosowaniu diety bezglutenowej – mgr inż. Joanna Kulka, Katedra Dietetyki SGGW

Bardzo dziękujemy wykładowcom, którzy bezinteresownie poświęcili swój wolny czas, by przygotować i wygłosić ciekawe prezentacje.

Oprócz teorii uczestnicy konferencji poznali też dietę bezglutenową w praktyce. Drugą część konferencji stanowiły degustacje produktów bez glutenu. Dietetycy mogli spróbować jak smakuje gotowe pieczywo różnych producentów specjalistycznych, a jak  chleb pieczony w domu.

Do kawy i herbaty przygotowaliśmy bezglutenowe słodycze i specjalne na tę okazję upieczone owsiane muffinki (marki Provena) przygotowane przez obecną podczas konferencji firmę Raisio.  Podczas przerwy obiadowej dietetycy zostali poczęstowani bezglutenowym makaronem.

Bardzo dziękujemy firmom: Bezgluten, Balviten, Glutenex, Ekoprodukt, Raisio (Provena) i Schär za przekazanie nam swoich produktów do wypieków i degustacji.

Podczas przerw dietetycy  mieli okazję porozmawiać o zaletach amarantusa (firma Ekoprodukt, bezglutenowa seria Amarello) i bezglutenowego owsa (marka Provena, Raisio).

Wszyscy uczestnicy naszej konferencji otrzymali certyfikaty i sporo lektury do czytania (m.in. najnowszy numer czasopisma „Bez glutenu”, katalogi producentów specjalistycznych, materiały na temat celiakii i badań genetycznych firmy Euroimmun oraz nasze materiały edukacyjne i informacyjne w formie elektronicznej).

Dziękujemy bardzo firmie Euroimmun za rzeczowe wsparcie naszej konferencji,  a także studentom SGGW za pomoc organizacyjną.

Specjalne podziękowania należą się naszym wspaniałym koleżankom z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW –  dr Ewie Lange i dr Joannie Rachtan-Janickiej za współorganizację konferencji i wsparcie, na które zawsze możemy  liczyć.

Anna Marczewska