“Mikrobiota 2022″ – konferencja online 4 czerwca

4 czerwca 2022 odbędzie się kolejna konferencja online w ramach spotkań z dietetyką funkcjonalną „Mikrobiota 2022”. Tematem są interakcje naszego mikrobiomu jelitowego z „resztą” organizmu – mózgiem, skórą, wątrobą, kośćmi. W okresie pandemii ukazało się wiele przełomowych prac naukowych na ten temat.

To kolejna edycja z cyklu bardzo ciekawych konferencji organizowanych przez prof. Ewę Stachowską, która kieruje Zakładem Biochemii i Żywienia Człowieka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Tytuł tegorocznej konferencji brzmi  “Mikrobiota 2022 – co nowego w „omice” i klinice”.  

Świetny zespół prelegentów gwarantuje po raz kolejny, że będzie to niezwykle interesująca konferencja. Jest ona skierowana nie tylko do lekarzy, ale także dietetyków, studentów i pacjentów, którzy są otwarci na dużą dawkę solidnej wiedzy naukowej. Zachęcamy do zapoznania się ze szczegółami konferencji (tutaj).

Przedstawicielki naszego Stowarzyszenia po raz kolejny będą  uczestniczyć w spotkaniu.

A oto kilka przykładowych tytułów wykładów:

  • Mikrobiota i otyłość – najnowsze doniesienia – prof. dr hab. n. med. Lucyna Ostrowska

  • Precyzyjne odżywianie a mikrobiota jelitowa – prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska

  • Gdy nawet mikroby nie dają rady – dr hab. n. med. Mariusz Wyleżoł

  • Rola mikrobiomu jelitowego w płodności – prof. dr hab. n. med. Rafał Kurzawa

  • Kombucha – moc bioaktywnych związków – dr hab. n. med. i n. o zdr. inż. Karolina Jakubczyk

  • Galaktany – korzystne modulatory mikrobioty – prof. dr hab. n. med. Tomasz Banasiewicz

  • Nowe spostrzeżenia dotyczące Colostrum – dr hab. n. med. i n. o zdr. Maciej Hałasa

W imieniu organizatorów zapraszamy do udziału w konferencji.

“Mikrobiota 2022″ – konferencja online 4 czerwca