Aktualności
Być albo nie być – na ratunek bezglutenowym restauracjom
Świat walczy z inflacją, rachunki za prąd, gaz i ceny dramatycznie rosną. Kryzys dotyka nas wszystkich: zwykłych ludzi i przedsiębiorców. Ale dziś chcemy zwrócić szczególną uwagę na restauratorów oferujących bezglutenowe dania.
Pandemia mocno uderzyła w gastronomię. Lockdown, ograniczenia w ilości obsługiwanych gości, strach ludzi przed wychodzeniem z domu spowodowały, że już wtedy wiele lokali walczyło o przetrwanie. Niektóre tę walkę przegrały. Obecnie ogromny wzrost cen produktów spożywczych, energii i gazu, czasem o kilkaset procent, stanowią kolejną kryzysową falę tsunami, która uderza w gastronomię.
Mimo, że wszyscy mierzymy się z kryzysem, apelujemy do Was, osób na diecie bezglutenowej, abyście w miarę możliwości odwiedzali bądź zamawiali dania na wynos z miejsc z certyfikatem MENU BEZ GLUTENU. Ich listę znajdziecie tutaj.
Wielokrotnie pisaliśmy o tym, jaką wartość stanowią te miejsca dla całej naszej społeczności. MENU BEZ GLUTENU to przeszkoleni pracownicy, bezpieczne bezglutenowe surowce, ciągła dbałość o jakość, kontrolowanie procesu przygotowywania dań, osobne miejsce do ich produkcji. A przede wszystkim odpowiedzialność za potrawy, które wychodzą z kuchni. Miejsca z certyfikatem są wyjątkowe, bo tworzą je ludzie posiadający rzetelną wiedzę na temat diety bezglutenowej. Niestety co jakiś czas zamyka się kolejne z nich, nie mogąc sprostać otaczającej nas rzeczywistości drożyzny. Z bólem przyjmujemy informacje o zamknięciach. Nie tak miało być, mapa Polski miała zapełniać się kolejnymi bezpiecznymi lokalami z przeszkoloną obsługą.