Aktualności
Alergeny w żywności, e-konferencja z udziałem Stowarzyszenia
Każdy produkt zawiera alergen w określonej ilości lub go nie zawiera – nie ma innej możliwości. Dlatego niejasność ostrzeżeń typu „może zawierać…” coraz częściej kwestionują sami konsumenci, ale też inspekcje i odbiorcy surowców i półproduktów. Tymczasem obecność alergenów w żywności jest jednym z najczęściej występujących powodów wycofywania produktów z rynku.
Portal Food Fakty w dniach 17-18 maja 2023 r. organizuje e-konferencję poświęconą tematyce analizy ryzyka występowania alergenów w żywności w kontekście najnowszych osiągnięć nauki i standardów rekomendowanych przez największe organizacje producentów żywności. Nasze Stowarzyszenie jest Partnerem wydarzenia. Podczas konferencji Paulina Sabak-Huzior, wiceprezes Stowarzyszenia, będzie mówić o tym, co dla osoby na diecie bezglutenowej oznacza informacja na etykiecie: „może zawierać gluten”.
Wydarzenie skierowane jest do osób, które zajmują się analizą ryzyka, HACCP, zarządzaniem i nadzorem nad produkcją. Do wszystkich odpowiedzialnych za oznaczanie produktów, weryfikowanie zgodności informacji na etykietach. Także do managerów szczebla wyższego zainteresowanych światowymi trendami w zarządzaniu ryzykiem występowania alergenów w żywności i informowaniem o tym ryzyku konsumentów.
Uregulowanie podejścia do analizy ryzyka i informowania konsumentów jest coraz częściej wskazywane jako priorytet legislacji. Analiza ilościowa ryzyka stanowi podstawę takiego podejścia. Już obecnie przemysł może korzystać z szeregu narzędzi wskazujących dobre praktyki w tej dziedzinie.
To wszystko będzie przedmiotem 2-dniowej konferencji szkoleniowej w formule eFORUM z udziałem światowych i krajowych ekspertów.