Sprawdzone wielkanocne przepisy bezglutenowe

Wielkanoc już za chwilę. Dlatego mamy dla Was solidną porcję sprawdzonych świątecznych przepisów w wersji bezglutenowej.

A jeszcze więcej przepisów znajdziecie na naszej stronie kuchniabezglutenowa.pl . Na słodko królują babki, ale są też przepisy na serniki, makowce, ciasto drożdżowe, przekładane wafle, pralinki i babeczki. Wśród wytrawnych propozycji są zakwas na żurek czy pieczeń rzymska. Na portalu jest ponad 400 różnych przepisów! Można znaleźć przepis na galaretę, pierogi, sałatki warzywne i inne pyszne dania. Dzięki nim przygotujecie całe świąteczne menu.

Część z tych przepisów bierze udział w konkursie Wielkanoce Smaki. Cały czas można zgłaszać swoje dania do konkursu i powalczyć o atrakcyjne nagrody!

A poniżej proponujemy kilka sprawdzonych przepisów z forum i z naszych warsztatów kulinarnych: na mazurki, babki, które można również upiec w małych foremkach, żury i pasztety. Dla wielu osób bez tych dań Wielkanoc nie może się odbyć!

Mazurek orzechowy (migdałowy albo kokosowy – do wyboru) – przepis na blachę ok. 36 x 24,5 cm

Składniki:

  • 2 szklanki zmielonych orzechów włoskich (lub migdałów albo wiórków kokosowych)
  • 1/2 szklanki cukru
  • kostka masła
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • dowolne bakalie do dekoracji

Nadzienia do wyboru:

  1. Gorzka czekolada bezglutenowa, 1 kopiasta łyżka masła, 1-2 łyżki mleka
  2. Masa kajmakowa Helio
  3. Masa krówkowa Helio, kwaśny dżem bez owoców (mniej więcej pół na pół)

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do temperatury 175°C. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę cukru utrzeć z masłem, dodać żółtka, zmielone orzechy lub migdały lub wiórki kokosowe i wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodać (wciąż ubijając) resztę cukru. Pianę połączyć delikatnie z masą. Wylać ciasto do formy. Piec ok. 30-35 min. Wyłożyć przygotowane nadzienie na lekko ciepły jeszcze spód.

  1. Nadzienie: masło, 2 łyżki mleka i czekoladę podgrzać na parze lub bardzo ostrożnie w garnuszku na minimalnym ogniu do roztopienia (nie przypalić!). Mieszać cały czas. Roztopioną i przestudzoną masę rozprowadzić na mazurku.
  2. Nadzienie: masę kajmakową Helio podgrzać ostrożnie w garnku (nie przypalić!). Rozprowadzić na mazurku.
  3. Nadzienie: masę krówkową Helio podgrzać ostrożnie w garnku (nie przypalić!), wymieszać z dżemem. Rozprowadzić na mazurku.

Przystroić mazurek orzechami, płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi, skórką pomarańczową i innymi bakaliami. Jeśli ktoś nie lubi zbyt słodkich ciast, może pod nadzienie dać cieniutką warstwę kwaśnego dżemu lub marmolady.

Mazurek „szczeciński”

Składniki:

  • 20 dkg zmielonych migdałów lub orzechów arachidowych
  • 5 jajek
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szkl. bułki tartej bezglutenowej lub płatków owsianych bezglutenowych
  • pół kostki masła
  • 2 czekolady bezglutenowe

Zmielone orzechy, bułkę tartą, proszek do pieczenia i sodę wymieszać w misce. W drugiej misce utrzeć żółtka z cukrem i masłem, osobno ubić pianę z białek, połączyć składniki. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec w temp. 160-170°C przez 30-45 min.

Wystudzone ciasto przekroić, przełożyć kwaśnym dżemem lub marmoladą, na wierzchu polać rozpuszczoną czekoladą bezglutenową, ozdobić według uznania: bakaliami, skórką pomarańczową, płatkami migdałów.

Babka cytrynowa

Składniki:

  • 5 jajek
  • 7 łyżek cukru wanilinowego
  • 60g mąki ziemniaczanej
  • 35g mąki jaglanej bezglutenowej
  • 1 kopiasta łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju
  • sok z połowy średniej cytryny
  • skórka starta z 2 cytryn (uprzednio wyszorowanych i sparzonych)
  • cytrynowy lukier (14 łyżek cukru pudru, 2 łyżki gorącej wody i 1 łyżka soku z cytryny)

Mąki mieszamy w miseczce wraz z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy porcjami cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Do szklanki z żółtkami dodajemy sok z cytryny oraz olej i dokładnie mieszamy. Mieszaninę oraz startą skórkę z cytryn dodajemy do ubitych białek i znów mieszamy, aż do powstania jednolitej masy. Na koniec dodajemy porcjami wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia (po łyżce), po każdym razie mieszając aż do połączenia się mąk z masą. Gotowe ciasto przelewamy do natłuszczonej foremki, wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 170ºC i pieczemy przez ok. 50-60 minut, aż do suchego patyczka. Po wyciągnięciu babki z piekarnika zostawiamy ją w formie na kolejne kilkanaście minut.

Lukier: do miseczki wsypujemy cukier puder, następnie dodajemy wodę i sok z cytryny. Ucieramy aż do powstania jednolitego lukru. Polewamy wyciągniętą z foremki i ostudzoną babkę.

Babka z lukrem malinowym

Składniki:

  • 100 g mielonych migdałów
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g mąki ryżowej bezglutenowej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 5 jajek
  • 150 g miękkiego masła
  • ziarenka wydrążone z laski wanilii
  • siekane migdały (opcjonalnie)
  • lukier (150 g cukru pudru, 2 łyżki ciepłej wody, 2 maliny – mogą być mrożone)

Formę na babkę natłuścić dokładnie masłem i posypać migdałami. Mąkę ryżową wymieszać z migdałami, proszkiem i sodą. Masło utrzeć na puch, dodać wanilię, a następnie po łyżce cukru. Wbijać po jednym jajku, za każdym razem dokładnie miksując. Wymieszać z mąką. Przełożyć do formy i piec 50 minut w temperaturze 180ºC. Lukier: cukier wymieszać z wodą i malinami i zmiksować blenderem. Świeże maliny można rozetrzeć łyżką. Ciepłe ciasto polać lukrem i posypać migdałami.

Babka drożdżowa tradycyjna

Składniki:

  • 500 g mąki bezglutenowej do ciast
  • 150 ml dowolnego mleka
  • 4 jajka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1/3 szklanki cukru/ksylitolu
  • 150 g masła/margaryny bezmlecznej
  • 50 g moreli suszonych
  • 50 g migdałów w płatkach
  • 50 g rodzynek
  • 4 łyżki kremu orzechowo-kawowego lub orzechowego
  • do polania: polewa czekoladowa lub rozpuszczona w kąpieli wodnej bezglutenowa czekolada gorzka

W miseczce wymieszać połowę ciepłego mleka z drożdżami, dwoma łyżkami cukru i trzema łyżkami mąki. Odstawić na 10 minut, żeby zaczęły rosnąć. Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać zaczyn, mleko, roztopione masło i jajka. Wyrobić miękkie i lepiące ciasto. Dodać do niego posiekane morele i migdały oraz rodzynki. Odstawić pod przykryciem na 30-40 minut do wyrośnięcia. Dwie formy na babki wysmarować masłem i wysypać mąką lub bułką tartą. Do wyrośniętego ciasta dodać krem czekoladowy i lekko wmieszać dłonią, przepuszczając przez palce tak, aby powstały smugi. Ciasto przełożyć do formy. Odstawić ponownie na około 35-45 minut do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec około 40 minut. Studzić na kratce, wyjęte z formy. Polać roztopioną polewą i udekorować płatkami migdałów.

Żurek na zakwasie – Przepis na 4-6 porcji

Składniki:

  • 2 l wody
  • 3-5 białych kiełbasek bezglutenowych
  • przygotowany wcześniej zakwas ryżowy (przepis poniżej)
  • 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera
  • cebula
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 2 ząbki czosnku roztartego z solą
  • sok z cytryny do zakwaszenia
  • kilka ziemniaków
  • sól, pieprz, majeranek – do smaku

Przekroić obraną cebulę na pół, podpiec na suchej patelni lub nad gazem. Zagotować wodę, dodać obrane warzywa (w całości), ziele angielskie, listki laurowe, posolić (nie za dużo, kiełbaski mogą być słone). Gotować 10-15 minut. Dodać pokrojone w niedużą kostkę ziemniaki, kiełbaski, roztarty z solą czosnek i gotować aż ziemniaki będą całkiem miękkie. Pod koniec gotowania dodać przygotowany zakwas, doprawić solą, pieprzem, roztartym w palcach majerankiem. Zakwasu dodajemy tyle, aby osiągnąć pożądaną gęstość zupy. Zakwasić sokiem z cytryny (do smaku), odstawić na 2 godziny, aby się „przegryzł”. Pogrzany podawać z jajkiem, kiełbasą itd. Można też doprawić śmietaną.

Jeśli ktoś woli rzadsze zupy, może żurek rozcieńczyć, dodając serwatkę, maślankę lub sok z kiszonych ogórków. Do gotowania można też dodać namoczone 3-4 suszone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły.

Zakwas ryżowy

Składniki:

  • 100g mąki ryżowej bezglutenowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 ziaren pieprzu i 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • ok. 2 szklanki przegotowanej wody
  • kilka łyżek soku z ogórków kiszonych
  • 1/2 łyżeczki soli

Wsypać mąkę ryżową do litrowego słoika, zalać przegotowaną wodą o temperaturze pokojowej. Dodać przyprawy i sok z ogórków. Przykryć gazą (słoik można obwiązać gumką, aby gaza nie spadała) i odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni. Czas kiszenia zależy od temperatury otoczenia, zwykle to 4-6 dni. Kiedy zakwas będzie już dostatecznie kwaśny, zakręcić słoik i wstawić do lodówki. Zakwas można przechowywać w lodówce przez dłuższy czas.

Żurek „na kromce chleba” – Przepis na 4-6 porcji

Składniki:

  • kawałek surowego boczku wędzonego ok. 10 dag (lub innej wędzonki) lub kilka białych kiełbasek
  • 5 kromek chleba bezglutenowego (najlepiej ciemnego, np. gryczanego)
  • 3-4 suszone grzyby
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • listek laurowy, 3-4 ziarna ziela angielskiego, 8 ziaren pieprzu, sól, pieprz mielony
  • do zabielenia: śmietana lub jogurt naturalny

W niewielkiej ilości wody namoczyć na parę godzin suszone grzyby. Zagotować 2 litry wody, dodać chleb, namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, boczek lub kiełbaski, obraną cebulę, zmiażdżony czosnek i przyprawy. Gotować aż chleb się rozgotuje. Zakwasić sokiem z cytryny, podprawić śmietaną lub jogurtem, odstawić na 2 godziny, aby się „przegryzł”. Podawać z jajkiem, kiełbasą itd.

Uwagi: żurek jest prosty i szybko się go robi. Jeśli ktoś woli rzadsze zupy, może go rozcieńczyć, dodając serwatkę, maślankę lub sok z kiszonych ogórków. Można do gotowania dodać parę pokrojonych w kostkę ziemniaków. Można też doprawić go jeszcze sporą ilością roztartego w palcach majeranku. Polecamy też roztarcie czosnku z solą, zupa nabiera wyjątkowego smaku. (Autor przepisu z naszego forum.celiakia.pl Maciej Stuła)

Pasztet mięsny

Składniki:

  • 40 dag mięsa mieszanego, np. wieprzowego, wołowego, z indyka
  • 15 dag słoniny
  • 10 dag wątróbki (dowolnej)
  • 1-2 średnie marchewki
  • 1/2 pietruszki
  • plasterek selera (5 dag)
  • 1 średnia cebula
  • 1-2 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: do gotowania: 5 ziaren ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 10 ziaren pieprzu czarnego, do masy mięsnej: 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru, szczypta pieprzu Cayenne, sól i pieprz według uznania

Mięso i słoninę pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka wraz z zielem angielskim, pieprzem w ziarnach, liściem laurowym, zalać gorącą osoloną wodą tak, aby mięso było zakryte. Gotować na małym ogniu ok. pół godziny. Dodać cebulę, jarzyny i gotować, aż mięso będzie miękkie (w sumie około 1 godziny). Osobno ugotować wątróbkę (około 15 minut).

Mięsa, słoninę, wątróbkę i warzywa zmielić w maszynce do mięsa (najlepiej 2 razy). Dodać jajka i przyprawy. Masa musi być mocno doprawiona. Jeśli masa jest za sucha, można dodać parę łyżek wywaru z gotowania mięsa. Wyrobić. Formę napełnić masą pasztetową, wierzch wyrównać, piec 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Pasztet ostudzić, wstawić do lodówki na kilka godzin. Wyjmować z formy dopiero po całkowitym ostudzeniu.

Pasztet z kurczaka

Składniki:

  • 1 kurczak (ok. 1,5 kg)
  • pęczek warzyw (bez pora i cebuli)
  • 500 g pieczarek
  • 300 g wątróbki
  • 2 cebule
  • 1 bułka bezglutenowa
  • 4 jaja
  • sól, pieprz, ew. gałka muszkatołowa, mielona kolendra

Kurczaka i wątróbkę ugotować w warzywach, pieczarki podsmażyć z cebulą. Kurczaka obrać, zmielić razem z warzywami, wątróbką i pieczarkami oraz namoczoną bułką, dodać 4 żółtka i ubitą pianę z białek, sól, pieprz i przyprawy. Wyrobić na jednolitą masę, a jeśli jest zbyt zwarta, dodać pół szklanki wywaru z kurczaka. Przełożyć do foremki, wygładzić wierzch. Piec około 45 min w temperaturze 180°C.

Owocnego świątecznego pichcenia! 🙂

Sprawdzone wielkanocne przepisy bezglutenowe