Ostatnie spotkanie w Częstochowie – jak było?

W niedzielę, 27 listopada gościliśmy w niezwykłym miejscu: centrum kultury hiszpańskiej i latynoamerykańskiej La Hacienda, w którym postawiono na docieranie do odbiorcy przez wszystkie zmysły. Można posłuchać muzyki, można zgłębić literaturę hiszpańską w oryginale lub tłumaczeniu, a także spróbować tradycyjnych smakołyków i delikatesów. Co ważne dla nas, bezglutenowych, gospodarze postanowili sprowadzać produkty bezglutenowe i naszym spotkaniem zainaugurowali nowy rozdział Hacjendy „invitaciones sin gluten tambien” czyli „Bezglutenowcyi mile widziani”.

W Hiszpaniiświadomość celiakii i diety bezglutenowej jest dużo większa niż u nas, a Hacjenda pragnie, na swój sposób, włączyć się w edukację. Obiecaliśmy pomoc i wsparcie.

Było nas szesnaścioro. Wypełniliśmy przytulną salę projekcyjną żywiołową wręcz dyskusją o naszych problemach z chorobą, dietą i lekarzami. Wymienialiśmy pomysły na pieczenie chleba i lepienie pierogów. Myślę, że powstanie z tego scenariusz warsztatów kulinarnych. Wszyscy byli ciekawi działań i osiągnięć Stowarzyszenia, oczywiście najdłużej zatrzymaliśmy się przy badaniach zawartości glutenu w alkoholach.

Wesoła atmosfera sprzyjała także konsumpcji – hiszpańskie szynki serrano i kiełbaski chorizo, tortilla ziemniaczana, oliwki królewskie, sałatki, kanapki. Wszystko sprawdzone, wszystko „sin gluten”. Nawet yerba mate bezglutenowa.

A na finał deser specjalny: czekoladowa Duquesa z prawdziwych ziaren kakaowca. Wszyscy wpadali w zachwyt. Nic dziwnego, że nie mogliśmy się rozstać…

Magda Płonka

 

Od Zarządu – Magda jest niesamowitą osobą! Jesteśmy pewni, że w Częstochowie takich fantastycznych spotkań będzie wiele. Witamy w naszym gronie kolejne osoby z Częstochowy.