Nagroda Nobla, która ma wpływ na badania nad celiakią

Tegorocznymi laureatami Nagrody Nobla w dziedzinie chemii zostali Amerykanin David Baker oraz Brytyjczycy Demis Hassabis i John M. Jumper. Ich odkrycia mogą mieć ogromne znaczenie w kontekście badań nad celiakią.

Nagrodę Nobla przyznano w połowie Davidowi Bakerowi „za obliczeniowe projektowanie białek”. W drugiej połowie wspólnie Demisowi Hassabisowi i Johnowi M. Jumperowi „za przewidywanie struktury białek”. Demis Hassabis i John Jumper wykorzystali sztuczną inteligencję do przewidywania struktury niemal wszystkich znanych białek. David Baker wymyślił, jak tworzyć zupełnie nowe białka, które można wykorzystać jako produkty farmaceutyczne, szczepionki, nanomateriały i miniaturowe czujniki.

Stworzona przez naukowców technologia umożliwiająca tworzenie nowych białek i enzymów potencjalnie toruje drogę do opracowania terapii lub narzędzi diagnostycznych w celiakii! Będą one celować w szkodliwe białka glutenowe, wywołujące reakcje immunologiczne u osób z celiakią.

Prace prof. Davida Bakera mają już bezpośredni wkład w opracowanie eksperymentalnego leku, który ma na celu poprawę tolerancji glutenu u osób z celiakią. Jest on obecnie w fazie zaawansowanych badań klinicznych w Stanach Zjednoczonych.

Z niecierpliwością czekamy na kolejne doniesienia ze świata nauki, które mają znaczenie dla osób na diecie bezglutenowej.

Nagroda Nobla, która ma wpływ na badania nad celiakią