Wigilia bezglutenowa – uzupełniona oferta lokali z MENU BEZ GLUTENU 2014

wigilijneDla wszystkich zabieganych przygotowaliśmy ofertę restauracji i hoteli należących do MENU BEZ GLUTENU, w których można zamawiać świąteczne dania bezglutenowe. Przy zamawianiu potraw należy zawsze zaznaczyć, że mają być bezglutenowe. Nawet jeśli zamawiane potrawy są naturalnie bezglutenowe ważny jest brak kontaktu z innymi potrawami podczas pakowania. W sprawie szczegółów prosimy kontaktować się już bezpośrednio (telefonicznie lub mailowo) z restauracjami.
Przypominamy też, że opłatki świąteczne bezglutenowe produkują firmy: Bezgluten i Glutenex (dostępne w sklepach internetowych firm oraz w wybranych sklepach z żywnością bezglutenową), oraz firma Christiana Dąbrowscy –  w sprzedaży internetowej, bezpośrednio w firmie oraz w niektórych sklepach w których można kupić komunikanty. Bezglutenowe opłatki świąteczne można również zakupić w Diecezjalnej Hurtowni Artykułów Liturgicznych “SACERDOS” w Płocku przy ul. Mostowej 1, osobiście lub przez internet www.sacerdos.com.pl    

Firma cateringowa Light Box co prawda nie dostarcza pojedynczych posiłków, ale przygotowała na tę okazję Bony Prezentowe w postaci abonamentu na bezglutenowe zestawy. Abonament będzie można wykorzystać w dowolnym terminie w 2015 r. Posiłki dostarczane są do 30 miast w Polsce. Bony można wykorzystać planując wyjazdy urlopowe.

 

województwo dolnośląskie

Szklarska Poręba – Pensjonat Orla Skała

W pensjonacie są jeszcze wolne miejsca na wigilię lub pobyt świąteczny. Na życzenie szef kuchni może przygotować większość tradycyjnych potraw wigilijnych w wersji bezglutenowej (również na wynos), z wyłączeniem ciast. Zamówienia należy składać do dnia 19 grudnia.

Wrocław – Bar Obiadomek

Catering Obiadomek proponuje w ofercie świątecznej następujące dania bezglutenowe: pierogi: kapusta-pieczarki (bez jajek), kapusta-grzyby (bez jajek), ruskie (bez jajek); krokiety: z kapustą i pieczarkami, z serem i pieczarkami, z mięsem, pasztet mięsny w foremce; bigos; oraz ciasta bezglutenowe. Ciast bezglutenowych nie dzieli się (trzeba kupić blaszkę), chyba że osoba zamawiająca ma kogoś z kim chciałaby kupić ciasto na pół: kajmakowe, makowiec, malinowa chmurka, maskarpone, niebo w gebie, orzechowiec, jabłecznik, sernik z brzoskwiniami, sernik z kokosem, ciasto marchewkowe, ciasto porzeczkowe. Firma nie będzie robiła bezglutenowych uszek przed samymi świętami, jeśli ktoś jest zainteresowany może je zamówić wcześniej i zamrozić. Zamówienia przyjmowane są do 20 grudnia. Przy zamówieniu pobierana jest zaliczka.

Międzygórze  – Alpejski Dwór

W pensjonacie są jeszcze miejsca na wigilię i pobyt świąteczny. Na życzenie szef kuchni może przygotować tradycyjne potrawy wigilijne w wersji bezglutenowej (pierogi bezglutenowe, zupa grzybowa, barszcz, wigilijna kapusta z grzybami, ryby, kompot z suszu, kutia, ciasta).

województwo kujawsko-pomorskie

Toruń – Celia cooking

Catering proponuje następujące dania świąteczne w wersji bezglutenowej: pierogi z mięsem, ruskie, z kapustą i grzybami, z grzybami, ze szpinakiem i fetą, kluski śląskie, łazanki z kapusta i grzybami, łazanki z makiem. Zupy: barszcz czerwony, rosół z makaronem, zupa rybna królewska. Dodatki: pasztecik z mięsem, pasztecik z kapusta i grzybami, krokiecik z kapustą i grzybami, krokiecik z mięsem, muffinki wytrawne. Mięsa: zraz wołowy, zraz wieprzowy, zraz drobiowy w papilotach, zraz drobiowy ze szpinakiem i fetą, szynka wieprzowa w szarym sosie z kaparami, karkówka pieczona, karkówka nadziewana (śliwka, morela), schab pieczony, sakwa schabowa nadziewana. Pasztety: pasztet myśliwski, pasztet z soczewicy oraz bigos staropolski. Zakąski: schab ze śliwką, śledź w oleju, śledź w sosie tatarskim, śledź zapiekany w pomidorach, świąteczna galaretka wieprzowa, świąteczna galaretka drobiowa, rulony z szynki z musem chrzanowym, tatar z łososia, tatar wołowy, rolada ze szpinakiem i łososiem, schab w galarecie, dorsz w galarecie, łosoś w galarecie, polędwica nadziewana, szynkowy zawijaniec ze szpinakiem. Ciasta: sernik na zimno z malinami, sernik na zimno z malinami , sernik domowy, szpinakowiec ze śmietaną, szpinakowiec z jabłkami i śmietana, makowiec, strucla makowa, rolada z owocami, rolada czekoladowa z kremem, szarlotka, W-Z, filadelfia, rogaliki z makiem, ciasteczka – Kocie Oczka (ryżowo-kokosowe). Na specjalne zamówienie przygotuje też dania bez laktozy, jaj, cukru.

województwo lubelskie

Nałęczów – Pensjonat Łubinowe Wzgórze

W okresie Świąt Bożego Narodzenia jest jeszcze wolny jeden pokój 2-osobowy. Restauracja proponuje następujące dania świąteczne w wersji bezglutenowej: pierogi z soczewicą, z kapustą i grzybami, ze śliwkami; dania: barszcz czerwony z fasolą, karp smażony dzwonka, śledzie w oleju lnianym; ciasta: tort fedora (orzechowo-czekoladowy, masy przekładane waflem bezglutenowym). Przyjmowane są zamówienia powyżej 150 zł. Zamówienia proszę składać do 12 grudnia 2014.

województwo małopolskie

Kraków – Cukiernia RED

Informacja o bezglutenowych wypiekach na zamówienie na stronie cukierni. Należy wcześniej zamówić telefonicznie.

Kraków  – Restauracja Pod Baranem

Restauracja ma w ofercie pierogi bezglutenowe z kapustą i grzybami. Można zakupić na wynos.

Kraków – Kawiarnia Shake&Bake

Bezglutenowe wypieki zamawiać można w kawiarni, między innymi: piernik dwukrotnie przekładany powidłami,sernik z wzorem cynamonowym, blondie, brownie, tarty, tort bezglutenowy, tort muffinkowy, oraz zamówienia dla osób z innymi ograniczeniami.

województwo mazowieckie

Warszawa – Marakesh Café oraz Tel-Aviv Café

Obie restauracje proponują następujące dania świąteczne w wersji bezglutenowej bezmlecznej i bezjajecznej: Zupy: wigilijna zupa z prażonych migdałów oprószona makiem i rodzynkami, barszcz z pieczonych buraków z cytrynową nutą i z pieczonym jabłkiem, aromatyczny krem z borowików. Pasztety: pasztet z soczewicy nadziewany leśnymi grzybami, pasztet z pieczonego selera z sosem chrzanowym; paluszki grochowe pod warzywną kołderką; Dania: wigilijny bigos z wędzonymi śliwkami, suszonymi podgrzybkami i orzechami włoskimi; , gołąbki z kapusty włoskiej z nieprażoną kaszą gryczaną i wędzonym tofu w sosie jabłkowo-śliwkowym; Sałatki: tradycyjna sałatka wielowarzywna z wegańskim bezjajecznym majonezem; sałatka ziemniaczana z tofu  z marynowanymi grzybami; sałatka ze smażonych kurek, grillowanej papryki, białej kaszy gryczanej;  bezglutenowa kutia z sosem z naturalnej wanilii. Przyjmowanie zamówień do 16 grudnia, odbiór w terminie 22-24.12.2014r.

Warszawa – Nenette Cukiernia Bezglutenowa

Cukiernia Nenette oferuje duży wybór ciast bezglutenowych oraz bez cukru. Parę ciast dodatkowo nie zawiera nabiału. Są ciasta pieczone na mące z migdałów lub z kokosu. 5 rodzajów chleba własnego wypieku.

Warszawa – Sklepy Manufaktura Cukierków oraz sklep Cukrowa Sowa

Ręcznie robione cukierki i lizaki (fantazyjne kształty, różne smaki), idealne na prezent dla dzieci.

Warszawa – MARGITA Cukiernio-Piekarnia Bezglutenowa

Cukiernio-piekarnia Margita oferuje duży wybór ciast oraz pieczywa (również bez cukru ze słodzikiem Tagatoza), wszystkie wyrobu są bez mleka, bez skrobi pszennej bezglutenowej: pierogi z kapustą i grzybami, ciasto makowe, strucla makowa, babka cytrynowa, babka kokosowa, szarlotka, ciasto czekoladowe (też wersja bez jajek), piernik, piernik gryczany bez jajek, biszkopt pipi (też wersja bez jajek) i inne. 23 i 24 grudnia sprzedaż produktów własnych tylko na zamówienie.

Otwock – Z-Hotel Business & Spa  oraz Restauracja Werbena

Hotel i restauracja zapraszają Gości na pobyt Wigilijny i Świąteczny. Na życzenie szef kuchni może przygotować potrawy z oferty świątecznej w wersji bezglutenowej.

Warszawa – Bistro Słony Magdy Gessler

Restauracja proponuje następujące dania świąteczne w wersji bezglutenowej: barszcz czerwony, kapusta z grzybami, śledź po polsku, śledź w śmietanie, tatar ze śledzia.

Piaseczno  – Bistro Piecyk

Restauracja proponuje następujące dania świąteczne w wersji bezglutenowej: pierogi: z kapustą i grzybami, z mięsem, ruskie (również wersja bez jajek); ciasta: drożdżowe z rodzynkami i żurawiną, sernik, ciasto karmelowe, keks, makowiec, piernik, tort bezowo-makowy; pieczywo bezglutenowe własnego wypieku; wędliny własnego wyrobu: szynka wieprzowa, schab, baleron, polędwica wieprzowa, pasztet z żurawiną oraz kapusta wigilijna; ryby: po grecku, ryba faszerowana w galarecie, śledź w oleju z cebulką, rolada łososiowa,  tradycyjna sałatka jarzynowa. W miarę możliwości bistro może przygotować również inne potrawy świąteczne. Zamówienia na wędliny przyjmowane są do 10 grudnia,  zamówienia na pozostałe wyroby świąteczne przyjmowane są do 15 grudnia.

województwo podkarpackie

Rzeszów – Hotel Ambasadorski

Hotel i restauracja zapraszają Gości na pobyt Wigilijny i Świąteczny. Na życzenie szef kuchni może przygotować większość tradycyjnych potraw wigilijnych w wersji bezglutenowej (bez słodkich wypieków). Zamówienia na dania wigilijne bezglutenowe na wynos przyjmowane są do 21 grudnia.

Pilzno – Lipiny (między Tarnowem a Rzeszowem) – Gospoda u Wiedźmy

Gospoda u Wiedźmy w ofercie świątecznej proponuje następujące bezglutenowe dania: barszcz czerwony z uszkami z borowikami lub z pieczarkami, zupę rybną z pierogami z łososia, pierogi i uszka bezglutenowe (z kilkunastoma farszami m.in. z kapustą i z grzybami), krokiety z mąki gryczanej, pieczone pierogi z mąki z ciecierzycy z sosem czosnkowym oraz wiele innych dań ze stałej bezglutenowej oferty.  Pierogi i uszka dostępne na życzenie w wersji nie tylko bezglutenowej ale też w wersji bezmlecznej, bezjajecznej.

województwo podlaskie

Białystok – Flow Food

Flow Food przygotował szeroką świąteczną ofertę bezglutenowych potraw i słodkości. Potrawy są bez dodatku cukru, bez sztucznych składników. Odpowiednie dla siebie dania znajdą tu osoby nie tolerujące mleka, jajek, wegetarianie i weganie. Ciasta: brownie fasolowe, „nernik” kokosowy na spodzie bakaliowym, sernik cytrynowy na spodzie z mąki gryczanej, tofurnik wiśniowy, szarlotka jaglana, strucla makowa z pomarańczą (surowa), ciasto piernikowe z gruszką i imbirem, tarta waniliowa z galaretką owocową na spodzie z orzechów włoskich i daktyli. Dania: pierogi z kapustą i grzybami; bigos wigilijny z grzybami i suszoną śliwką; kutia z ryżem i bakaliami; sałatka jarzynowa; pyzy ziemniaczane z grzybami; naleśniki jaglane z kapustą i grzybami; kotlety selerowe a’la ryba po grecku; majonez sojowy (bezjajeczny), domowa musztarda. Pasztety: soczewicowy z suszoną śliwką, fasolowy, grochowy, z kaszy jaglanej i kapusty. Chleb: wieloziarnisty; ryżowy z cebulą; jaglany z siemieniem lnianym. Zamówienia przyjmowane są do 18 grudnia (do godziny 20:00) w lokalu lub mailowo wyłącznie na specjalnym formularzu zamówień.

województwo pomorskie

Debrzyno k/Kościerzyny

Ośrodek Wczasowo-Wypoczynkowy Debrzyno k/Kościerzyny – zaprasza Gości na pobyt świąteczno – noworoczny. Na życzenie szef kuchni przygotuje potrawy z oferty świątecznej w wersji bezglutenowej. Dostępny jest też catering ze świątecznymi potrawami bezglutenowymi.

Gdynia – TRIO

W restauracji TRIO z Gdańska, w ofercie świątecznej są dostępne następujące bezglutenowe dania: barszcz czerwony czysty, pstrąg w galarecie, schab ze śliwką w galarecie, karkówka staropolska w sosie żurawinowym, tymbaliki drobiowe, sałatka jarzynowa tradycyjna. Zamówienia przyjmowane są do 20 grudnia 2014 r. Odbiór zamówień 23.12.2014 r. do godziny 18:00.

województwo warmińsko-mazurskie

Olsztyn  – Restauracja Skarbiec

Restauracja w ofercie świątecznej oferuje: dania: barszcz czerwony na bezglutenowym zakwasie, kapusta wigilijna z grzybami, kapusta wigilijna z grochem, kapusta kiszona; ryby: szczupak faszerowany, gołąbki z sandacza, karp w galarecie, karp po żydowsku, ryba po grecku, śledź w śmietanie, ryba w zalewie octowej. Mięsa i wędliny własnego wyrobu: schab pieczony nadziewany śliwkami i morelami lub figą, kaczka faszerowana, szynka, baleron, polędwica, karkówka pieczona w ziołach, pasztet, kiełbasa, biała kiełbasa; sałatki: jarzynowa, ziemniaczano-śledziowa, kompot z suszu. Przyjmowanie zamówień na mięsa wędzone do 19 XII, odbiór od 20 XII do 24 XII do godziny 14:00.

Olsztyn – Eatfit24.pl

Eatfit24.pl w ofercie świątecznej proponuje następujące bezglutenowe dania: tradycyjny bigos świąteczny ze śliwkami; śledź w trzech smakach; dorsz po grecku; roladki z indyka z fetą i szpinakiem; roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i mozarellą; pieczony sandacz z borowikami; lolsoś z porem w sosie śmietanowym; świąteczny pasztet z żurawiną. Ciasta bezglutenowe: Czekoladowo-pomarańczowe oraz migdałowe. Wędliny domowe: Szynka, polędwiczki, boczek, pstrąg wędzony. Zamówienia przyjmowane są do 20 grudnia (na wędliny do 17.12). Możliwa dostawa do domu.

województwo wielkopolskie

Poznań – Rotondo Fit Food

Lokal w ofercie świątecznej proponuje następujące bezglutenowe dania: Zupy: Barszcz czerwony na wywarze warzywnym, zupa grzybowa, zupa rybna. Dania rybne: łosoś zapiekany na szpinaku z orzeszkami pini, dorsz zapiekany w ziołach z dodatkiem sosu pietruszkowego,  dorsz saute na wstążkach cukinii, dorsz po grecku, morszczuk w cytrusach w sosie z pomarańczy i grejpfruta, łosoś w sosie jogurtowo-koperkowym, gulasz rybny po portugalsku, mintaj w sosie orientalnym. Pierogi: z kapustą i grzybami, ruskie, szpinakowe z serem feta. Łazanki z kapustą i grzybami. Sałatki: śledziowa z czerwonymi buraczkami, śledziowo-porowa, śledziowo-ziemniaczana z fasolą. Pasztety: drobiowy, z wątróbek drobiowych z żurawiną; z mięs mieszanych ze śliwką suszoną. Dania mięsne: schab pieczony ze śliwką w sosie, filety indycze z farszem grzybowym w sosie z leśnych grzybów. Pasty: z cieciorki, z czerwonych buraczków. Ciasta: angielskie ciasto z imbirem, Ciasto marchewkowe z orzechami, 3 rodzaje brownie, dwa rodzaje sernika,  szarlotka, kokosowa babka, kokosanki, tort bezowy z kremem ajerkoniakowym i orzechami. Chleb: z mieszanki bezglutenowej biały; z pomidorami, czosnkiem i siemieniem lnianym; jaglany z siemieniem lnianym; z ziaren i orzechów (bez mąki). Na zamówienie możliwość przygotowania również potraw bez laktozy.

Suchy Las  – Restauracja i hotel Gościniec Sucholeski

W hotelowej restauracji można zamówić na wynos: pikantną zupę rybną, pstrąga wędzonego, filet z karpia smażony na klarowanym maśle, sandacz.

województwo zachodniopomorskie

Szczecin – Catering SAAS  

Saas catering w  ofercie świątecznej proponuje: Ryby: karp po żydowsku z rodzynkami i migdałami, dorsz atlantycki w galarecie, śledź w śmietanie z jabłkami, śledź w oleju z cebulką, pstrąg faszerowany (cały) w galarecie, rolada szpinakowa z łososia z szparagami, różyczki z łososia z pastą cytrynową, dorsz atlantycki w czerwonym sosie. Przekąski: schab z śliwką kalifornijską w maladze, schab faszerowany w galarecie, indyk faszerowany z brzoskwinią w maladze, glazurowane roladki z szynki z sałatką, półmisek mięs pieczonych, półmisek wędlin swojskich . Świąteczny obiad: indywidualnie uzgodnione menu dla min 8 osób . Desery: sernik zaparzany na orzechowo-miodowym spodzie.  Wszystkie potrawy ze świąteczną dekoracją gotowe do postawienia na stole. Zamówienia do 19 grudnia (im szybciej tym lepiej). Możliwa dostawa lub odbiór własny.

Szczecin – 5 smaków

Restauracja 5 smaków zaprasza do skorzystania z oferty bezglutenowych potraw wigilijnych na zamówienie. Pierogi: z kapustą i grzybami, uszka z grzybami, kokiety bezglutenowe z kapustą i grzybami; dania: barszcz czerwony, boczniaki po żydowsku, sałatka jarzynowa z majonezem wegańskim lub klasycznym, bigos z wędzonym tofu ze śliwką i grzybami, pasztet z soczewicy i pieczarek; Bezglutenowe wypieki: kutia, daktylowy snickers, jabłecznik, sernik, marcepan wegański, piernik marchewkowy (dania i wypieki można zamówić również w wersji bez nabiału i bez jajek). Zamówienia do poniedziałku 22 grudnia. Odbiór we wtorek 23 grudnia od 17 do 19 w Restauracji 5 Smaków ul. Śląska 9.

Wigilia bezglutenowa – uzupełniona oferta lokali z MENU BEZ GLUTENU 2014