Bez glutenu w parkach rozrywki? Zobacz, co udało się nam osiągnąć!

Czy pamiętacie naszą ankietę w mediach społecznościowych o Waszych doświadczeniach związanych z pobytem w parkach rozrywki. Zajęliśmy się tym tematem, a efektem był nasz tekst w magazynie Bez glutenu nr 15 pt.” Bez glutenu w polskich parkach rozrywki”? Wyniki analizy oferty bezglutenowej w takich miejscach nie były optymistyczne, ALE nasza akcja kontaktowania się z parkami rozrywki odniosła skutek. Mamy dania bezglutenowe w jednym z bardzo znanych miejsc!

Wnioski płynące z badania ankietowego były i nadal są pesymistyczne. W niewielu obiektach tego typu można kupić bądź zamówić cokolwiek bezglutenowego. Wypowiedź jednej z osób jest kwintesencją tego obrazu: „Jadąc w takie miejsca, nastawiam się na turnus głodowy”.

Szybko zrozumieliśmy, że mamy do czynienia z kolejnym obszarem wymagającym naszej interwencji i wsparcia. W sierpniu 2023 r. wysłaliśmy około 70 pism do różnego rodzaju znanych i popularnych parków rozrywki w Polsce. Były to aquaparki i termy, parki tematyczne, linowe, miasteczka westernowe. Osoby zarządzające gastronomią w tych obiektach zapytaliśmy: „Czy w strefie gastronomicznej państwa parku dostępne są dania i produkty bezglutenowe? W jaki sposób oznaczane są alergeny pokarmowe w potrawach, szczególnie gluten?”. W ciągu następnych miesięcy otrzymaliśmy… 5 odpowiedzi.

Jest światełko w tunelu

Jednym z miejsc, które się odezwało i nawiązało z nami bliższy kontakt to bardzo popularny w naszym kraju park wodny Suntago. Przeprowadziliśmy kilka rozmów z dyrektorem gastronomii, w Suntago, Tomaszem Pietrzakiem*, które zaowocowały zainteresowaniem się przez niego tematem diety bezglutenowej. Postanowił wprowadzić do stałej oferty restauracyjnej danie bezglutenowe! Okazało się, że wcześniej obiekt od czasu do czasu gościł osoby na diecie bezglutenowej. Natomiast każdorazowo taka osoba zgłaszała z wyprzedzeniem, przed przyjazdem, chęć zamówienia posiłku bezglutenowego.

Oczywiście decyzja o wprowadzeniu na stałe dania bezglutenowego poprzedzona była staranną analizą ryzyka w restauracjach parku wodnego Suntago. Przeanalizowano także oferty firm obsługujących tak duże obiekty (restauracje Suntago obsługują kilka tysięcy gości dziennie). W efekcie do stałej oferty włoskiej restauracji Va Bene na terenie Suntago wprowadzono bezglutenową zapiekaną lasagne bolognese. Zapakowane jednoporcjowo, hermetycznie zamknięte pudełko z daniem, odgrzewane jest osobno. Aby mieć pewność, że nie zostało zanieczyszczone glutenem, klient sam otwiera zafoliowane pudełko na talerzu.

Bardzo lubimy powtarzać w naszym stowarzyszeniowym zespole, że kropla drąży skałę. Zabawne, że w tym wypadku chodzi o park wodny 🙂 Cieszymy się, że dzięki naszej akcji i włożonej w nią pracy osoby na diecie bezglutenowej mogą zjeść bezpieczny ciepły posiłek w tak popularnym miejscu. I liczymy na to, że za przykładem Suntago z czasem pójdą inne parki rozrywki. A pójdą, jeśli odwiedzając je, będziemy stale pytać o dania bezglutenowe. Pamiętajcie o tym.

*Wywiad z panem Tomaszem Pietrzakiem można przeczytać w ostatnim numerze naszego magazynu Bez glutenu.

Bez glutenu w parkach rozrywki? Zobacz, co udało się nam osiągnąć!