Bezglutenowe ABC w świątecznej kuchni

Święta Wielkanocne to piękny czas, ale może być trudny dla osób, które są od niedawna na diecie bezglutenowej. Tradycyjne polskie potrawy świąteczne są pełne glutenu. Poza tym bliższa lub dalsza rodzina nie zawsze rozumie zasady i konieczność przestrzegania diety. Jak przeżyć święta bez „glutenowych” zmartwień? Oto nasze podpowiedzi – zapraszamy do przeczytania bezglutenowego ABC w świątecznej kuchni.

Jeśli Ty lub ktoś z Twojej rodziny jest od niedawna na diecie bezglutenowej, zapewne zastanawiasz się, jak przygotować się do świąt w wersji gluten free. Bez względu na to, czy jesteś organizatorem domowego świętowania, czy też gościem u bliższej lub dalszej rodziny, temat diety bezglutenowej z pewnością pojawi się w kontekście menu. Mam nadzieję, że z poniższymi wskazówkami będzie Ci łatwiej wszystko zorganizować tak, by spokojnie cieszyć się świąteczną atmosferą.

Bezglutenowe ABC w świątecznej kuchni – nasze top 10

Ustalenie bezglutenowego menu na Wielkanoc, znalezienie odpowiednich przepisów i zakup składników to jedno. Równie ważny jest bezpieczny sposób ich przygotowania. Poniżej znajdziesz kilka podstawowych zasad, o których warto pamiętać szykując świąteczne potrawy. Jeśli spędzasz święta u rodziny, zadbaj, by poznała je także osoba, która będzie przygotowywać i serwować bezglutenowe dania:

  1. Sprawdź skład każdego produktu, który chcesz użyć do przygotowania dania bezglutenowego. Nie używaj produktów, na których widnieje informacja, że mogą zawierać gluten. Lista produktów dozwolonych, zabronionych i niosących ryzyko znajduje się tutaj.
  2. Idąc na zakupy, skorzystaj z listy certyfikowanych produktów bezglutenowych z symbolem Przekreślonego Kłosa, znajdziesz go tutaj. Natomiast produkty z Przekreślonym Kłosem na stół wielkanocny i do święconki zebraliśmy tutaj.
  3. Do wypieku ciast i innych potraw mącznych użyj tylko mąk oznaczonych/opisanych jako bezglutenowe (dotyczy to także tych z natury bezglutenowych: kukurydzianej, ryżowej, gryczanej itp.).
  4. Zwykły proszek do pieczenia ma w składzie mąkę pszenną, dlatego użyj jego bezglutenowego odpowiednika lub ewentualnie sody oczyszczonej.
  5. Przygotowując wypieki, zawsze zaczynaj od bezglutenowych. Pamiętaj żeby zagniatać ciasto na czystym blacie i czystymi rękoma. Dopiero gdy skończysz, możesz zacząć przygotowywać mączne dania zawierające gluten.
  6. Bezglutenowe porcje mięsa itp. smaż zawsze osobno, w czystym tłuszczu i na czystej patelni. Dopiero po ich usmażeniu możesz zacząć przygotowywanie dań zawierających gluten. Najłatwiej jest użyć bezglutenowej panierki do wszystkich porcji.
  7. Bezglutenowe dania mączne możesz zamrażać. Pamiętaj by opisać je jako bezglutenowe.
  8. Niewielkie ilości glutenu, np. okruchy pszennego pieczywa czy ciasta, również są szkodliwe dla osoby na diecie bezglutenowej. Dlatego nie krój na tej samej desce, na której wcześniej krojony był zwykły chleb, nie osączaj na tym samym sitku, na którym osączany był pszenny makaron.
  9. Wszelkie bezglutenowe potrawy (pieczywo, ciasta, wędliny, porcje ryby itd.) układaj zawsze na osobnym półmisku i podawaj osobną łopatką/łyżką. Najlepiej różniącą się kształtem lub kolorem od pozostałych. Pomocnym rozwiązaniem mogą być np. kolorowe chorągiewki na wykałaczkach włożone w potrawy.
  10. Poinformuj współbiesiadników o tym, które dania są bezglutenowe. Uczul ich, by nie używali do nich zanieczyszczonych glutenem łyżek/łopatek oraz by przez przypadek nie przenieśli do dań glutenu, np. w postaci okruchów tradycyjnych ciast.

Z uśmiechem o diecie

Mów o swojej diecie otwarcie i bez skrępowania, bo przecież nie masz się czego wstydzić. Nawet jeśli rodzina nie wykazuje pełnego zrozumienia w kwestii zasad diety, nie przejmuj się. Kropla drąży skałę. Tłumacz, że przecież nie każdy wszystko może zjeść, tak jak nie każdy wszystkie potrawy lubi. Jeśli chcesz, możesz skorzystać z materiałów na temat celiakii i diety bezglutenowej dostępnych na naszej stronie. Na szczęście większość bliskich rozumie wagę diety i wspiera osoby z celiakią. Dlatego nadzieję, że także dla Ciebie będzie to piękna, rodzinna i spokojna bezglutenowa Wielkanoc.

Małgorzata Źródlak, staż: 21 bezglutenowych Świąt Wielkanocnych 🙂

Bezglutenowe ABC w świątecznej kuchni