Aktualności
Lublin – bezpłatny program dla osób z celiakią
Szanowni mieszkańcy Lublina i okolic,
Serdecznie zapraszamy Państwa do udziału w bezpłatnym projekcie edukacyjno-warsztatowym „Dieta bezglutenowa bez przeszkód – jedz zdrowo i smacznie”, który będzie realizowany w okresie od stycznia 2019 roku do października 2020 roku przez Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie oraz Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Projekt skierowany jest do wszystkich osób z celiakią: dorosłych, dzieci, ale także ich Rodziców, Opiekunów oraz członków Rodzin. Zapraszamy nie tylko osoby nowo zdiagnozowane, ale także od dawna będące na diecie bezglutenowej.
Korzyści wynikające z uczestnictwa w projekcie
Projekt obejmuje cykl bezpłatnych zajęć edukacyjnych prowadzonych przez dietetyków, skierowanych do osób dorosłych i dzieci, dostosowanych tematyką do wieku uczestników, a także warsztaty kulinarne, na których uczestnicy poznają proste metody przygotowywania bezpiecznych dla celiaków dań z kuchni polskiej, dań z różnych stron świata oraz ciast i deserów. Zajęcia pomogą nauczyć się jak prawidłowo dobierać produkty spożywcze, radzić sobie z dietą podczas wyjazdów czy spotkań rodzinnych, a także wykorzystywać testy do kontrolowania prawidłowości prowadzonej diety. Wszyscy uczestnicy dowiedzą się jak robić prawidłowo zakupy, zapoznają się z ofertę żywności bezglutenowej oraz będą mieli możliwość skorzystania z opieki psychologa. Dodatkowo wszyscy chorzy na celiakię zostaną objęci bezpłatną opieką dietetyka, uzyskają poradę dietetyczną i ocenę stanu odżywienia. Na koniec wszyscy uczestnicy wezmą udział w pikniku, na którym otrzymają książkę kucharską przygotowaną specjalnie dla osób biorących udział w projekcie, zawierającą przepisy na dania dla dzieci, dorosłych oraz dania z różnych stron świata dostosowane do diety bezglutenowej.
Szczegóły projektu
- indywidualne spotkanie z dietetykiem, ocena stanu odżywienia, ewentualna korekta obecnego planu żywienia i jadłospisu
- 3 spotkania warsztatowe o charakterze teoretycznym na temat celiakii, chorób glutenozależnych, ich rozpoznawania, zasad układania diety, kontrolowania stosowanej diety
- 4 spotkania warsztatowe obejmujące szkolenie na temat produktów zalecanych i przeciwskazanych, bezpiecznego wykorzystania żywności naturalnie bezglutenowej, diety w sytuacjach nietypowych, takich jak: wyjazdy, uroczystości, jedzenie poza domem, wykorzystania testów do oceny stosowanych produktów spożywczych, bezglutenowe zakupy (zajęcia warsztatowe, praca z produktami)
- dla chętnych rodziców będzie możliwość spotkania z psychologiem
- 4 warsztaty kulinarne osobno dla dzieci i dorosłych obejmujące praktyczne gotowanie i pieczenie z wykorzystaniem żywności ze znakiem Przekreślonego Kłosa, jak również żywności naturalnie bezglutenowej (wykonywane będą potrawy dostosowane do umiejętności uczestników). Warsztaty obejmą:
a) pieczenie chleba, przygotowanie potraw garmażeryjnych, pizzy, biszkoptu
b) dania obiadowe dla dorosłych i dzieci
c) przepisy na świąteczne potrawy tradycyjne
d) ciasta i desery - piknik dla wszystkich uczestników i ich rodzin, który będzie połączony z promocją książki kucharskiej na dania bezglutenowe, która powstanie specjalnie podczas trwania projektu
- podczas trwania projektu grupa chętnych osób chorych na celiakię będzie pod stała opieką dietetyka (spotkania kontrolne co 2 miesiące)
Bardzo serdecznie zapraszamy do udziału w projekcie. Gwarantujemy dużą porcję wiedzy, zajęcia praktyczne, warsztaty kulinarne w wyposażonej pracowni gastronomicznej, dyskusje, rozwiązywanie najczęściej pojawiających się problemów oraz profesjonalną opiekę dietetyka.
Zapisy i informacje
Terminy zajęć będą dopasowane do potrzeb uczestników. Zapisy do projektu oraz szczegółowe informacje:
celiakia.projekt@gmail.com
Koordynatorką projektu jest dr Małgorzata Kostecka z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
Serdecznie zapraszamy!