Aktualności
Byliśmy na targach HORECA / GASTROFOOD 2019 w Krakowie
W dniach 20-22 listopada 2019 R. w Kraków EXPO odbyły się targi HORECA/GASTROFOOD 2019 – jedna z najważniejszych imprez branży hotelarskiej i gastronomicznej w Polsce. W ramach części merytorycznej Akademii Horeca po raz pierwszy odbyło się wydarzenie szkoleniowo-warsztatowe pt. The Chef’s Day, dedykowane szefom kuchni.
Podczas tego eventu przewidziane były m.in. prelekcje tematyczne dotyczące używania produktów lokalnych, zatrudniania pracowników młodocianych, diety wegańskiej i badań produktów. Na koniec dnia szkoleniowego planowana była prelekcja o diecie bezglutenowej, którą mieli wygłosić dietetyczka z Centrum Diety Bezglutenowej Joanna Kozdroń oraz zaproszony przez nas szef kuchni, pan Grzegorz Bąk, który miał podzielić się własnym doświadczeniem szefa kuchni hotelu należącego do programu MENU BEZ GLUTENU oraz rodzica dziecka na diecie bezglutenowej. Jednak późna pora nie sprzyjała frekwencji i ostatnie prelekcje (w tym dotycząca diety bezglutenowej) zostały odwołane.
W związku z tym kolejnego dnia, na głównej scenie targów, przeprowadzono rozmowę z dietetyczką Stowarzyszenia, w czasie której został poruszony temat zasad diety bezglutenowej, wymogów prawnych dotyczących dań bezglutenowych w restauracjach oraz zestawienie teorii i prawa z rzeczywistością, które niestety nieczęsto idą w parze. Korzystając z doświadczeń szefa kuchni Grzegorza Bąka oraz doświadczeń wynikających ze szkoleń lokali z programu MENU BEZ GLUTENU, Joanna Kozdroń omówiła najważniejsze zasady, od przestrzegania których zależy czy dania faktycznie będą bezpieczne dla osób stosujących dietę bezglutenową. W rozmowie poruszono również temat, dlaczego tak często niby-bezglutenowe dania oferowane w kawiarniach i restauracjach nie są bezpieczne dla osób, które muszą unikać glutenu z powodów zdrowotnych, podając z życia wzięte przykłady.
Niestety zainteresowanie tematem rozmowy wśród uczestników targów było małe. Jednak nie poddajemy się i mamy nadzieję, że z każdym takim wydarzeniem świadomość na temat diety bezglutenowej wśród szefów kuchni będzie coraz większa.
Serdecznie dziękujemy panu Grzegorzowi Bąkowi za chęć podzielenia się wiedzą i doświadczeniem, a także organizatorom targów za zaproszenie Stowarzyszenia.