Aktualności
II konferencja szkoleniowa dla dietetyków „Dieta bezglutenowa w teorii i praktyce” – relacja
Zachęceni sukcesem (i olbrzymim zainteresowaniem) pierwszej naszej konferencji dla aktywnych zawodowo dietetyków postanowiliśmy podobną przygotować również w tym roku. 1 grudnia 2012 na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW odbyła się II konferencja szkoleniowa „Dieta bezglutenowa w teorii i praktyce” przygotowana przez nas wspólnie z Polskim Towarzystwem Dietetyki – Oddziałem Warszawskim.
Prawie 100 dietetyków z całej Polski wysłuchało następujących wykładów:
- ABC diety bezglutenowej i najczęstsze pytania pacjentów – dr Joanna Rachtan-Janicka, Katedra Żywności Funkcjonalnej i Towaroznawstwa SGGW
- Dieta bezglutenowa w praktyce – producenci żywności, wykaz produktów bezglutenowych, program MENU BEZ GLUTENU – mgr Grażyna Konińska, Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
- Owies w diecie bezglutenowej – dr Ewa Lange, Katedra Dietetyki SGGW
- Amarantus – poznajmy nową roślinę – dr Marek Kubara, firma Ekoprodukt
- Gdy celiakii towarzyszy inna choroba: celiakia i cukrzyca – mgr Urszula Grochowska, Dziecięcy Szpital Kliniczny pzy ul. Działdowskiej, Warszawa
- Niedobory przy długotrwałym stosowaniu diety bezglutenowej – mgr inż. Joanna Kulka, Katedra Dietetyki SGGW
Bardzo dziękujemy wykładowcom, którzy bezinteresownie poświęcili swój wolny czas, by przygotować i wygłosić ciekawe prezentacje.
Oprócz teorii uczestnicy konferencji poznali też dietę bezglutenową w praktyce. Drugą część konferencji stanowiły degustacje produktów bez glutenu. Dietetycy mogli spróbować jak smakuje gotowe pieczywo różnych producentów specjalistycznych, a jak chleb pieczony w domu.
Do kawy i herbaty przygotowaliśmy bezglutenowe słodycze i specjalne na tę okazję upieczone owsiane muffinki (marki Provena) przygotowane przez obecną podczas konferencji firmę Raisio. Podczas przerwy obiadowej dietetycy zostali poczęstowani bezglutenowym makaronem.
Bardzo dziękujemy firmom: Bezgluten, Balviten, Glutenex, Ekoprodukt, Raisio (Provena) i Schär za przekazanie nam swoich produktów do wypieków i degustacji.
Podczas przerw dietetycy mieli okazję porozmawiać o zaletach amarantusa (firma Ekoprodukt, bezglutenowa seria Amarello) i bezglutenowego owsa (marka Provena, Raisio).
Wszyscy uczestnicy naszej konferencji otrzymali certyfikaty i sporo lektury do czytania (m.in. najnowszy numer czasopisma „Bez glutenu”, katalogi producentów specjalistycznych, materiały na temat celiakii i badań genetycznych firmy Euroimmun oraz nasze materiały edukacyjne i informacyjne w formie elektronicznej).
Dziękujemy bardzo firmie Euroimmun za rzeczowe wsparcie naszej konferencji, a także studentom SGGW za pomoc organizacyjną.
Specjalne podziękowania należą się naszym wspaniałym koleżankom z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW – dr Ewie Lange i dr Joannie Rachtan-Janickiej za współorganizację konferencji i wsparcie, na które zawsze możemy liczyć.
Anna Marczewska