Aktualności
Koronawirus a celiakia
W ostatnich dniach wiele osób zwraca się do nas z prośbą o informacje na temat ewentualnego zwiększonego ryzyka zarażenia koronawirusem lub ryzyka cięższego przebiegu choroby w przypadku osób z celiakią. W związku z tym przygotowaliśmy kilka podstawowych informacji na temat koronawirusa w tym kontekście.
Koronawirus (SARS-COV 2) atakuje przede wszystkim płuca i drogi oddechowe, powodując chorobę o nazwie COVID-19. Jest ona nowym schorzeniem i w związku z tym nie zostały jeszcze przeprowadzone żadne badania, które skupiałyby się na powiązaniu celiakii z zwiększonym ryzykiem zachorowania lub cięższego przebiegu COVID-19.
Zgodnie z informacjami przekazywanymi przez Główny Inspektorat Sanitarny zwiększone ryzyko zarażenia i cięższego przebiegu choroby dotyczy osób starszych, przewlekle chorujących i posiadających obniżoną odporność.
Wpływ celiakii na zwiększone ryzyko zarażenia koronawirusem, jak i na cięższy przebieg choroby, jest więc nieznany. Jednakże współwystępowanie celiakii z innymi schorzeniami przewlekłymi, na przykład leczonymi immunosupresyjnie, może powodować zwiększone ryzyko zachorowania na COVID-19 i cięższego przebiegu choroby. Taka sytuacja prawdopodobnie może mieć miejsce również w przypadku osoby z niezdiagnozowaną jeszcze celiakią. Więcej informacji może udzielić lekarz prowadzący, posiadający informacje na temat stanu zdrowotnego konkretnego pacjenta.
Co można zrobić, aby pozostać zdrowym?
Należy stosować się do najnowszych wytycznych Głównego Inspektoratu Sanitarnego oraz Ministerstwa Zdrowia, stosując ścisłą dietę bezglutenową, która jest jedynym lekiem w celiakii i zabezpiecza chorego przed różnymi jej powikłaniami, w tym obniżeniem odporności i osłabieniem zdolności obronnych organizmu. Linki do wytycznych i materiałów edukacyjnych GIS i MZ na końcu wpisu.
Zachęcamy do pozostania w domach (w miarę możliwości), ograniczenia spotkań towarzyskich, dokładnego mycia rąk i skrupulatnego stosowania się do pozostałych zaleceń GIS. Od naszej samodyscypliny zależy nie tylko nasze własne zdrowie, ale całego społeczeństwa.
Co należy zrobić podejrzewając u osoby z celiakią zarażenie koronawirusem?
Koronawirus może powodować gorączkę, kaszel, duszności, bóle mięśni i zmęczenie. Niezależnie od tego czy osoba choruje na celiakię, czy też nie, gdy występuje podejrzenie zarażenia należy postępować zgodnie z wytycznymi przekazywanymi przez Główny Inspektorat Sanitarny i Ministerstwo Zdrowia.
Zachęcamy do korzystania z rzetelnych źródeł informacji:
Zalecenia profilaktyczne dla seniorów (GIS)
Materiały PZH – Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego na temat koronawirusa