Aktualności
Lek na celiakię już blisko? Badania kliniczne trwają, także w Polsce
Poszukiwania leków na celiakię trwają na całym świecie od wielu lat. Obecnie niektóre weszły w fazę badań klinicznych z udziałem pacjentów, także w naszym kraju. Dowiedz się więcej – na czym polegają i kto może wziąć w nich udział.
Większość osób z celiakią chciałaby, aby dietę bezglutenową można było zastąpić lekarstwem. Łykam regularnie lek i mogę jeść zwykłą pizzę czy chleb – czy to kiedykolwiek będzie możliwe? A może taki scenariusz: połykam tabletkę, która chroni mnie przed niewielką ilością glutenu. Na przykład w sytuacji, kiedy idę do zwykłej restauracji i nie wiem, czy to co jem, na pewno jest bezglutenowe. A zatem lek byłby dodatkową terapią wspierającą stosowanie diety bezglutenowej. Nie wiemy, czy próby znalezienia skutecznych leków na celiakię zakończą się sukcesem, choć wielu naukowców i chorych ma na to nadzieję.
Póki co wiemy o kilku substancjach, nad którymi trwają już badania kliniczne z udziałem pacjentów. Jedną z nich jest lek o nazwie ZED1227 – badania są w tzw. fazie II b. A to oznacza, że wstępne wyniki (fazy II a) pokazały, że jest on dobrze tolerowany.
Po co są badania kliniczne? Są one niezbędne, aby dany lek został dopuszczony do użytku. Prowadzi się je, żeby ocenić sposób dawkowania i skutki działania leku – te pozytywne, ale i niepożądane. Wielu pacjentów, którzy biorą udział w badaniach klinicznych, chce mieć szansę na walkę z chorobami, które ich dotyczą, często nieuleczalnymi. Innych zachęca bardzo dobra bezpłatna opieka medyczna, którą zapewniają lekarze zajmujący się badaniami. Udział w badaniach jest zupełnie dobrowolny.
Jak wziąć udział w badaniach nad lekiem na celiakię?
Ośrodek Badań Klinicznych Synexus to jedno z miejsc, w których trwają obecnie badania ZED1227. Lek ma za zadanie blokować działanie glutenu – nie dopuszczać do tego, żeby nasz organizm uruchamiał reakcję autoimmunologiczną po spożyciu pokarmu z glutenem. Badania odbywają się w Warszawie, Częstochowie, Katowicach i Poznaniu. Ich opiekunem medycznym jest dr n. med. Jacek Wójtowicz, chirurg i gastroenterolog, członek Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Towarzystwa Chirurgów Polskich i Polskiego Towarzystwa Medycyny Sportowej.
Kto może wziąć udział w badaniu?:
- osoby dorosłe – powyżej 18 r.ż.
- które mają celiakię potwierdzoną biopsją dwunastnicy (co najmniej od roku)
- u których występują objawy jelitowe choroby pomimo stosowania diety bezglutenowej
Osoby, które zakwalifikują się do badania podczas programu będą mieć wykonane testy genetyczne w kierunku celiakii.
Dodatkowo, poza programem dotyczącym celiakii, w ośrodku w Warszawie pacjenci mają dodatkowo możliwość skorzystania z bezpłatnych badań:
- densytometria – badanie gęstości kości – dla kobiet powyżej 55 roku życia
- fibroscan – badanie wątroby – dla kobiet i mężczyzn powyżej 45 roku życia zmagających się z nadwagą, otyłością, nadciśnieniem tętniczym, cukrzycą , podwyższonym cholesterolem
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej lub wziąć udział w badaniu, skontaktuj się z ośrodkiem Synexus:
Magdalena Kamińska
magdalena.kaminska@globalaes.com
tel. 539 017 550
Dla dociekliwych – co to jest ZED1227?
ZED1227 to inhibitor transglutaminazy tkankowej typu 2 (TG2). TG2 jest białkiem występującym w błonie śluzowej jelita cienkiego i ma kluczowe znaczenie w rozwoju celiakii. Powoduje aktywację limfocytów T, które są częścią systemu obronnego organizmu. Ich pobudzenie wyzwala procesy zapalne i prowadzi do zniszczenia błony śluzowej jelita. ZED1227 ma wychwytywać transglutaminazę, a zatem nie dopuszczać do zaistnienia tego procesu. We wstępnym badaniu prowokacji glutenem wykazano, że ZED1227 jest dobrze tolerowany i, co ważne, chroni pacjentów z celiakią przed uszkodzeniem błony śluzowej wywołanym glutenem. Dlatego trwają dalsze prace badawcze w tym kierunku.
Artkuły naukowe na ten temat znajdziecie w bazie PubMed:
- A Randomized Trial of a Transglutaminase 2 Inhibitor for Celiac Disease
- Features of ZED1227: The First-In-Class Tissue Transglutaminase Inhibitor Undergoing Clinical Evaluation for the Treatment of Celiac Disease