Aktualności
Mamy wyniki badań – dwa produkty z glutenem!
W tej turze badań konsumenckich na zawartość glutenu do akredytowanego laboratorium wysłaliśmy 17 produktów. Okazało się, że 2 z nich zawierają gluten, przy czym jedno przekroczenie jest duże.
Lista produktów do badań została ułożona głównie na podstawie propozycji, jakie otrzymaliśmy od osób na diecie bezglutenowej poprzez nasze media społecznościowe. Najwięcej było próśb o zbadanie ryżu i kasz bez informacji na etykiecie o glutenie, dostępnych w popularnych sieciach. Do badań wysłaliśmy: przyprawy, pierogi, mąki jednorodne bezglutenowe, paluszki gryczane, ryż i kasze. Kilka produktów było oznaczonych jako bezglutenowe, pozostałe są to produkty z natury bezglutenowe i bez ostrzeżeń o glutenie na etykiecie.
Zbadane produkty bez ostrzeżeń:
- Ryż biały długoziarnisty (4×150 g) – dystrybutor Lidl
- Kasza gryczana (4×100 g) – dystrybutor Lidl
- Ryż biały długoziarnisty (4×100 g) – producent PPH Janex
- Kasza gryczana biała (4×100 g) – producent PPH Janex
- Ryż biały długoziarnisty – Simpl – producent Sawex Foods
- Kasza jaglana – producent PPH Janex
- Ryż długoziarnisty parzony – Simpl RizLonG GRAIN LANG KORRELIGE-RIJST – producent Interdis
- Kasza jaglana (4×100 g) – dystrybutor Lidl
- Classic Curry (w proszku) – dystrybutor Carrefour Polska
- Czarny pieprz mielony – OGUTULMUS KARABIBER – dystrybutor Carrefour Polska
Spośród produktów z natury bezglutenowych, bez ostrzeżeń o glutenie na etykiecie, dwa zbadane przez nas wyroby zawierają gluten. Pieprz czarny mielony w ilości 22,99 ppm i kasza gryczana biała firmy Janex w ilości powyżej 80 ppm. Co ważne, badane produkty były sprawdzane na zawartość glutenu w zakresie od 5 do 80 ppm (szerszy zakres to wyższa cena). Dlatego w zbadanej kaszy gryczanej Janex glutenu może być więcej niż 80 ppm.
Czy produkty bez ostrzeżeń o glutenie zawsze są bezpieczne?
Jeżeli producent użyje surowca zawierającego gluten, musi taką informację podać na etykiecie gotowego wyrobu. Natomiast jeśli go świadomie nie użyje, a uzna, że w procesie produkcji istnieje możliwość krzyżowego zanieczyszczenia glutenem, może o tym ostrzec na etykiecie, ale nie musi. Zamieszczenie takiego ostrzeżenia jest dobrowolne (podstawa prawna). Zatem skoro ostrzeganie o możliwej zawartości glutenu nie jest obowiązkiem, a jedynie stanowi dobrą praktykę produkcyjną danego producenta, pojawiają się dylematy: czy produkt z takim ostrzeżeniem faktycznie jest zanieczyszczony? I z kolei czy produkt bez ostrzeżeń zawsze jest bezpieczny?
Nasze doświadczenie pokazuje, że sytuacje są bardzo różne. Część producentów oznacza swoje produkty informacją o możliwej zawartości glutenu „na wyrost”, nawet jeśli ryzyko zanieczyszczenia jest minimalne. Inni realnie oceniają zagrożenie i w ich produktach faktycznie może znaleźć się gluten, dlatego wolą o tym ostrzec. I dlatego też wszelkie ostrzeżenia o glutenie na wszelki wypadek warto traktować poważnie.
Ale jeśli ich nie ma, a produkt jest z natury bezglutenowy? Okazuje się, że taki produkt nie zawsze jest bezpieczny. I taką sytuację pokazuje nasze obecne badanie: kasza gryczana firmy Janex nie miała ostrzeżenia o możliwej zawartości glutenu. Wszelkie mąki i kasze z natury bezglutenowe (np. jaglana, gryczana, kukurydziana) są często wtórnie zanieczyszczone glutenem, są wyrobami wysokiego ryzyka. Dlatego też w ich przypadku ważna jest szczególna ostrożność przy zakupach i wybieranie produktów certyfikowanych, regularnie badanych na zawartość glutenu.
Zbadane przez nas produkty opisane przez producentów jako bezglutenowe
Zbadaliśmy następujące wyroby:
- Mąka kukurydziana bezglutenowa – producent Radix-Bis
- Mieszanka na bezglutenowy i wegański ciemny chleb bez dodatków chemicznych – producent POLFEM
- Mąka kukurydziana zarodkowa pudrowa bezglutenowa – producent Moncana
- Pierogi ruskie – producent Posiłek Bez Glutenu
- Mąka owsiana bezglutenowa – producent Moncana
- Pierogi ruskie bezglutenowe – marka Bezglutenowi, producent Fit & Food
- Gryka! Paluszki klasyczne gryczane bezglutenowe – producent Dalej Razem sp. z o.o.
Wszystkie produkty okazały się faktycznie bezglutenowe. Wygląda na to, że świadomość producentów jest coraz większa i jeśli na etykiecie jest napis „produkt bezglutenowy”, możemy zaufać, że jest tak w rzeczywistości. Choć z drugiej strony wciąż musimy pamiętać, że są to jedynie jednostkowe wyniki badania konkretnej partii produktów i pojedyncze badanie nie daje nam 100% gwarancji, że następna partia też będzie wolna od glutenu – to już zależy od producenta.
Znak Przekreślonego Kłosa
Warto przy tej okazji podkreślić, jak ważny jest program certyfikacji produktów bezglutenowych i ich oznaczania licencjonowanym Przekreślonym Kłosem. W najnowszym wydaniu naszego magazynu „Bez glutenu” nr 14 bardzo szeroko omówiliśmy ten temat z najdrobniejszymi niuansami. Większość osób należących do Stowarzyszenia ma już swój egzemplarz magazynu w domu.
Znak na opakowaniu (wraz ze znajdującym się pod nim numerem rejestracyjnym) oznacza, że mamy do czynienia z regularnie badanym produktem bezglutenowym. Badania są sprawdzane, a zakład jest kontrolowany przez zewnętrznych audytorów pod kątem bezpieczeństwa produkcji. Dlatego symbol Przekreślonego Kłosa na etykiecie jest dużym ułatwieniem podczas robienia zakupów.
Przypominamy, że nasze konsumenckie badania produktów na zawartość glutenu są finansowane z wpłat z tytułu 1,5% podatku. W sumie mamy za sobą 27 tur badań, w których sprawdziliśmy łącznie 602 produkty. 62 z nich stanowiły zagrożenie dla osób z celiakią. Dlatego nasza akcja trwa. Dziękujemy za jej wspieranie.