Aktualności
“Mikrobiota 2022″ – konferencja online 4 czerwca
4 czerwca 2022 odbędzie się kolejna konferencja online w ramach spotkań z dietetyką funkcjonalną „Mikrobiota 2022”. Tematem są interakcje naszego mikrobiomu jelitowego z „resztą” organizmu – mózgiem, skórą, wątrobą, kośćmi. W okresie pandemii ukazało się wiele przełomowych prac naukowych na ten temat.
To kolejna edycja z cyklu bardzo ciekawych konferencji organizowanych przez prof. Ewę Stachowską, która kieruje Zakładem Biochemii i Żywienia Człowieka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Tytuł tegorocznej konferencji brzmi “Mikrobiota 2022 – co nowego w „omice” i klinice”.
Świetny zespół prelegentów gwarantuje po raz kolejny, że będzie to niezwykle interesująca konferencja. Jest ona skierowana nie tylko do lekarzy, ale także dietetyków, studentów i pacjentów, którzy są otwarci na dużą dawkę solidnej wiedzy naukowej. Zachęcamy do zapoznania się ze szczegółami konferencji (tutaj).
Przedstawicielki naszego Stowarzyszenia po raz kolejny będą uczestniczyć w spotkaniu.
A oto kilka przykładowych tytułów wykładów:
-
Mikrobiota i otyłość – najnowsze doniesienia – prof. dr hab. n. med. Lucyna Ostrowska
-
Precyzyjne odżywianie a mikrobiota jelitowa – prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska
-
Gdy nawet mikroby nie dają rady – dr hab. n. med. Mariusz Wyleżoł
-
Rola mikrobiomu jelitowego w płodności – prof. dr hab. n. med. Rafał Kurzawa
-
Kombucha – moc bioaktywnych związków – dr hab. n. med. i n. o zdr. inż. Karolina Jakubczyk
-
Galaktany – korzystne modulatory mikrobioty – prof. dr hab. n. med. Tomasz Banasiewicz
-
Nowe spostrzeżenia dotyczące Colostrum – dr hab. n. med. i n. o zdr. Maciej Hałasa
W imieniu organizatorów zapraszamy do udziału w konferencji.