Aktualności
Nowa książka z bezglutenowymi przepisami
Dieta bezglutenowa nie oznacza kuchni nudnej, pozbawionej smaku i wyrazistości. Udowadnia to dietetyk, Agata Lewandowska w książce pt. ,,Polska kuchnia bezglutenowa”. Nasze Stowarzyszenie objęło pozycję patronatem medialnym.
„W diecie najważniejsze jest oczywiście urozmaicenie. Im więcej różnorodnych produktów spożywamy każdego dnia, tym większa szansa na to, że dostarczamy sobie wszystkich niezbędnych składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. Istnieje jednak grupa produktów żywnościowych, po które – w trosce o zdrowie i dobre samopoczucie – warto sięgać częściej” tłumaczy w publikacji autorka.
Chleb kukurydziany, komosa ryżowa z bakaliami i brzoskwinią, kurczak z sezamem, surówka z mandarynkami, burgery wołowe z serem pleśniowym, a na deser ciasto marchewkowe z nerkowcami i migdałami – oto niektóre z wielu propozycji na śniadania, kolacje, obiady, przekąski i desery, które zostały zamieszczone w książce pt. ,,Polska kuchnia bezglutenowa”.
Oprócz przepisów na dania różnorodne, niedrogie, łatwe do przygotowania, a przede wszystkim smaczne, zdrowe i bezglutenowe dania w książce znajduje się lista zbóż i produktów bezglutenowych, ciekawostki dotyczące możliwości urozmaicenia i zmodyfikowania danej potrawy. ,,Polska kuchnia bezglutenowa” to także mnóstwo wskazówek i praktycznych porad dla osób na diecie. Książka dostępna jest w księgarniach oraz na stronie internetowej Wydawnictwa RM (www.rm.com.pl) w cenie 29,90 zł.