O celiakii i glutenie na Pikniku Zdrowia w Gdańsku

24 czerwca zostaliśmy zaproszeni na Piknik Zdrowia organizowany przez Wydział Zdrowia Wyższej Szkoły Bankowej w Gdańsku (obecna nazwa: Uniwersytet WSB Merito). Współpraca naszego Stowarzyszenia z Wydziałem Zdrowia zaczęła się od wspólnej organizacji konferencji. Odbyła się ona 11 lutego tego roku z okazji 13-lecia działalności oddziału Trójmiasto.

Piknik przebiegał pod hasłem „Inspiracja, ruch i zdrowe nawyki”. Wydarzenie to skupiało się na promowaniu zdrowego stylu życia i dobrego samopoczucia. Na uczestników czekały liczne atrakcje: wykłady, warsztaty, stoiska z aktywnościami. Można było wysłuchać wykładów ekspertów z różnych dziedzin zdrowia: dietetyków, fizjoterapeutów, kosmetologów. Chętni korzystali z różnych form aktywności fizycznych, takich jak nauka samoobrony, tańca oraz bezpiecznego dla zdrowia biegania. Można było spróbować suplementów i odżywek dla sportowców czy zapisać się do bazy danych Fundacji DKMS. Ale także zapoznać się z różnymi programami zdrowotnymi oferowanymi przez Gdański Uniwersytet Medyczny.

Nasze Stowarzyszenie zostało zaproszone by zaprezentować się jako organizacja, która wspiera osoby chore na celiakię i eliminujące gluten ze swojej codziennej diety. Wiele osób nie ma na co dzień styczności z problemem chorób glutenozależnych. Nie zdają sobie sprawy z trudności, jakie wiążą się z zachowaniem bezpiecznej diety bezglutenowej. Krótka prezentacja działań naszego Stowarzyszenia przybliżyła uczestnikom pikniku te problemy. Wyjaśniła też, na co zwracać szczególną uwagę podczas robienia zakupów i przygotowywania posiłków wolnych od glutenu. Na naszym stoisku znalazły się materiały edukacyjne: ulotki, magazyny „Bez glutenu”, poradniki dla osób nowo zdiagnozowanych oraz dla rodziców dzieci z celiakią. Zaprezentowałam także książki z mojej prywatnej biblioteki, które Stowarzyszenie objęło swoim patronatem wydawniczym. Oraz oczywiście kolekcję słoiczków zawierających zboża glutenowe oraz bezglutenowe. Słoiczki zawsze wzbudzają zainteresowanie uczestników spotkań, na których są prezentowane. Okazuje się wówczas, jak wiele jest możliwości i zamienników tradycyjnych glutenowych zbóż, które bezpiecznie można wykorzystać w bezglutenowej kuchni.

Na Pikniku Stowarzyszenie reprezentowały wolontariuszki z Trójmiasta – Ola i Kasia
Piknik objęła patronatem honorowym Prezydent Miasta Gdańska, Pani Aleksandra Dulkiewicz.

Katarzyna Nowak – Trójmiasto

O celiakii i glutenie na Pikniku Zdrowia w Gdańsku