O diecie bezglutenowej na międzynarodowych warsztatach na SGGW

W dniach 11-15 września 2023 r. Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka na SGGW w Warszawie zorganizował międzynarodowe warsztaty dla studentów ze Słowenii, Czech i Litwy poświęcone diecie bezglutenowej. Zostaliśmy zaproszeni do przedstawienia studentom wykładu w języku angielskim pt. „Dieta bezglutenowa – perspektywa pacjenta”.

W ramach powyższego wykładu dietetyczka Centrum Diety Bezglutenowej, Natalia Lipietta, opowiedziała o działalności Stowarzyszenia: edukacji, programie MENU BEZ GLUTENU, certyfikacji i znaku Przekreślonego Kłosa oraz problemach, z jakimi borykają się osoby na diecie bezglutenowej w Polsce. Zadaniem studentów było sprawdzenie, czy takie stowarzyszenia działają również w ich krajach. Studenci słuchali z wielkim zainteresowaniem, czego dowodziły pytania na koniec wykładu.

W ramach 5-dniowych warsztatów studenci między innymi sami opracowywali recepturę zdrowych bezglutenowych muffinek, które potem wypiekali i oceniali rezultaty:) W warsztacie uczestniczyli studenci kierunków nie tylko żywieniowych, ale również pedagogicznych.

Serdecznie dziękujemy Pani Profesor Joannie Myszkowskiej-Ryciak za zaproszenie. Stowarzyszenie zawsze chętnie i z przyjemnością współpracuje ze Szkołą Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

O diecie bezglutenowej na międzynarodowych warsztatach na SGGW