Produkty pseudobezglutenowe wycofane z obrotu dzięki interwencji Stowarzyszenia

W ostatniej turze badań na zawartość glutenu prowadzonych przez Stowarzyszenie zostało przebadanych aż 50 produktów spożywczych. Kolejny raz badania potwierdziły, że mąki naturalnie bezglutenowe (szczególnie te opisane jako “bio” lub “ekologiczne”) mogą być bardzo zanieczyszczone glutenem. Rekordzistką w ostatniej turze badań jest MĄKA GRYCZANA firmy EKO PIOTR HILLAR zawierająca 1114 ppm (± 489) ppm glutenu! Ponownie przebadaliśmy chleb z mąk naturalnie bezglutenowych produkowany przez zwykłą piekarnię “Kasieńka”. Badanie wykazało istotne przekroczenia zawartości glutenu (121,1 ± 53,2 ppm). Na etykiecie produktu nie widniała informacja o możliwości zanieczyszczenia tym alergenem. Warto dodać, że był to chleb oferowany m.in. w delikatesach “Piotr i Paweł” jako chleb dla osób na diecie bezglutenowej. Oba przypadki, przekroczeń w MĄCE GRYCZANEJ firmy EKO PIOTR HILLAR oraz chleb piekarni „Kasieńka” nasze Stowarzyszenie zgłosiło do Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

Interwencja w sprawie MĄKI GRYCZANEJ firmy EKO PIOTR HILLAR

Otrzymaliśmy odpowiedź Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w sprawie MĄKI GRYCZANEJ firmy EKO PIOTR HILLAR. Kontrola Inspekcji potwierdziła, że mąka gryczana była niewłaściwie oznakowana przez producenta. W toku czynności kontrolnych opracowany został nowy wzór etykiety, zawierający informację o treści: „Mąka gryczana. Produkt może zawierać gluten”. Nowa etykieta jest obecnie umieszczana na opakowaniach wyprodukowanej mąki gryczanej. Natomiast błędnie oznaczony produkt, bez ostrzeżenia o glutenie został wycofany z obrotu. Producent mąki gryczanej zastosował się do wszelkich zaleceń Państwowego Inspektora Sanitarnego, ma świadomość zaistniałych naruszeń, wprowadził prawidłowe oznakowanie oferowanych do sprzedaży wyrobów, wdrożył także zmiany technologiczne i organizacyjne w procesie produkcji mąki gryczanej. Odsyłamy Państwa do treści listu, jaki otrzymaliśmy od Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego:

Pismo_Mąka_Gryczana_1Pismo_Mąka_Gryczana_2Pismo_Mąka_Gryczana_3Pismo_Mąka_Gryczana_4Pismo_Mąka_Gryczana_5

Interwencja w sprawie chleba z piekarni „Kasieńka”

Dzięki naszemu zgłoszeniu do Głównego Inspektoratu Sanitarnego działania kontrolne w piekarni przeprowadził Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny. Kontrola wykazała szereg nieprawidłowości w procesie produkcyjnym pieczywa. Wypiek chleba bezglutenowego w tych samych piecach, w których wypiekane jest tradycyjne pieczywo, krojenie oraz pakowanie chleba „bezglutenowego” na tych samych maszynach co tradycyjnego pieczywa, brak procedur i instrukcji dotyczących wypieków chleba bezglutenowego. W związku z powyższym w wyniku kontroli nakazano producentowi zaprzestanie produkcji pieczywa o nazwie „Chleb z mąk bezglutenowych” do czasu zapewnienia odpowiedniego znakowania. Chleb piekarni „Kasieńka” zniknął zatem z półek sklepowych sieci Piotr i Paweł. Przedstawiamy całość pisma jakie otrzymaliśmy od Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego:

Pismo_Chleb z mąk naturalnie bezglutenowych_1Pismo_Chleb z mąk naturalnie bezglutenowych_2

To już kolejna nasza interwencja i działania, które prowadzą do poprawy w oznaczaniu produktów spożywczych przez producentów. Cieszymy się, że dzięki kontrolom Państwowych Powiatowych Inspektoratów Sanitarnych oba produkty zostały wycofane z obrotu do czasu wprowadzenia zmian w ich oznakowaniu, tak aby nie wprowadzały w błąd konsumentów bezglutenowych. Będziemy kontynuowali nasze badania a wszelkie nieprawidłowości jak dotychczas będziemy zgłaszali do Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Przypominamy, że badania produktów spożywczych na zawartość glutenu są bardzo drogie, możemy je wykonywać dzięki wpłatom z tytułu 1% podatku oraz darowiznom wpłacanym na cele statutowe Stowarzyszenia.

Przygotowujemy kolejną turę badań. Propozycje produktów do przebadania prosimy przesyłać na adres: a.marczewska@celiakia.pl