Aktualności
Randkowanie na diecie – czy celiakia przeszkadza w relacjach uczuciowych?
Czy stosowanie diety bezglutenowej przeszkadza w randkach, budowaniu relacji i życiu uczuciowym? Czym kierują się osoby z celiakią poszukując partnerów?
Badacze z USA przeprowadzili ankietę na temat wpływu diety bezglutenowej na życie uczuciowe i umawianie się na randki. Wzięło w niej udział 538 osób (wśród nich 86% to kobiety, najczęściej w wieku 23–35 lat). Większość badanych uważała, że wpływ ten jest średni lub duży.
Jakie sytuacje związane z randkowaniem były dla ankietowanych najtrudniejsze?
Wśród odpowiadających najwięcej osób wskazywało jedzenie poza domem (41%), komunikowanie tematu celiakii (19%), odczuwanie negatywnych emocji w związku z dietą: smutku, wstydu, zażenowania, złości, strachu, poczucia bycia problemem. 40% osób ankietowanych niekomfortowo czuło się podczas randek w restauracjach, kiedy musiały wyjaśniać kelnerowi zawiłości swojej diety. 28 % rezygnowało wtedy z restrykcyjnego dbania o dietę, a 7,5% pozwalało sobie na jej łamanie i konsumowało gluten. 39% z powodu celiakii nie chciało całować się podczas randki.
A jakiego partnera poszukują osoby z celiakią w kontekście swojej choroby?
Przede wszystkim takiego, który rozumie problem (22%), współczującego (16%), życzliwego (12%), nieoceniającego (5%). Inne cechy takiej osoby wskazane przez 35% badanych to: cierpliwość, niechęć do podróżowania i częstego jedzenia w restauracjach, szacunek dla odmiennego stylu życia, jaki wiąże się z dietą bezglutenową.