Relacja z bezglutenowych warsztatów w Katowicach

majkato16majkato1525 maja odbyły się kolejne warsztaty bezglutenowego pieczenia i gotowania w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach. Uczestnicy wspólnie przygotowali kruche babeczki z lemon curdem (słodko-kwaśnym kremem cytrynowym), ciasto marchewkowe, chlebek bananowy, gruzińską pizzę, pasztet z cieciorki i pastę tahini. Szczególnym wyzwaniem okazało się zrobienie bezglutenowych pierogów. Przyrządziliśmy je na słodko z truskawkami oraz pierogi ruskie i ze szpinakiem. majkato6Wyszły fenomenalne! Nie obyło się bez przygód, gdyż w trakcie pieczenia zabrakło nam prądu. Już myśleliśmy, że z warsztatów wyjdziemy głodni, ale po 20 minutach ponownie mogliśmy kontynuować nasze dzieła kulinarne. Oczywiście nie zabrakło też rozmów, śmiechów i wymiany doświadczeń oraz planów na wspólne spędzanie czasu na przyszłość.”
Podziękowania dla Agnieszki i Rafała za pomoc oraz Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej za udostępnienie sali gastronomicznej.

Justyna Bajgrowicz-Biegun

majkato101majkato2majkato3majkato4majkato5majkato8majkato7majkato9majkato11majkato13majkato14

Od Zarządu:

Serdecznie dziękujemy Justynie oraz jej pomocnikom za zorganizowanie kolejnych warsztatów.