Relacja z mikołajek w Poznaniu

mikolajki poznan 2014_4Jest takie miejsce w Poznaniu, gdzie przed Bożym Narodzeniem grupa czterdzieściorga bezglutenowych dzieci „przerobiła” niemal 20 kilogramów piernikowego ciasta… Te wysiłki docenił Święty Mikołaj, który obdarował wszystkich bezglutenowymi paczkami. A słodkie aniołki miały dla każdej rodziny bezglutenowy opłatek wigilijny. Kolejna dobra wiadomość jest taka, że przed nami wielkopolski bal przebierańców dla bezglutenowych dzieci!

Apetyczne poczęstunki
„Bezglutenowe Mikołajki z Glutenexem” dla dzieci w Poznaniu zorganizowało w sobotę, 13 grudnia 2014 r. nasze stowarzyszenie przy współpracy z BAMBINI  Polsko-Angielskim Niepublicznym Przedszkolem Montessori. Spotkaliśmy się w bezglutenowej restauracji Rotondo Fit Food w okrąglaku, która należy do programu MENU BEZ GLUTENU. Tego dnia restauracja przyjęła około osiemdziesięciu gości.
Program spotkania był bogaty, apetyczny i kolorowy. Serwowaliśmy bezglutenowe hot-dogi (na produktach z międzynarodowym licencjonowanym Przekreślonym Kłosem: bezglutenowa bułka z firmy Glutenex, parówka bezglutenowa z Zakładów Mięsnych „Nove”), a szef kuchni Rotondo Fit Food przygotował bezglutenowe dania, które wcześniej można było zamówić e-mailem.

20 kg ciasta piernikowego
Dla najmłodszych uczestników atrakcją było oczywiście pieczenie bezglutenowych pierniczków. Zakład Piekarniczo-Cukierniczy „Glutenex” z Sadów koło Poznania (pierwsza polska firma bezglutenowa istniejąca do dziś) przygotował na tę okazję niemal 20 kg piernikowego ciasta – według receptury Alicji Konewki, pani technolog z Glutenexu.  Pierniczki dekorowaliśmy roztopioną bezglutenową czekoladą, posypkami, migdałami, żurawiną bez śladowych ilości glutenu.
W  czasie wolnym dzieci i dorośli degustowali pyszności przygotowane przez firmy: „Glutenex” i Kubara (produkty z amarantusa „Amarello” z licencjonowanym międzynarodowym Przekreślonym Kłosem) oraz wypieki restauracji Rotondo Fit Food i słodkości przygotowane przez bezglutenowych rodziców i dzieci.

mikolajki poznan 2014_6 mikolajki poznan 2014_5

Mikołaj, opłatek i konkurs
Pod koniec spotkania dotarł do nas Mikołaj, przybywający z BAMBINI  Polsko-Angielskiego Niepublicznego Przedszkola Montessori w Poznaniu. Przybysz w czerwonym płaszczu miał bezglutenową paczkę dla każdego dziecka, a Mela i Zosia w roli aniołków każdej bezglutenowej mamie wręczały bezglutenowe opłatki wigilijne od firmy Glutenex. Jak przystało na stowarzyszeniową imprezę,  odbył się konkurs wiedzy o diecie bezglutenowej – każdy uczestnik Mikołajek odpowiadał na jedno pytanie dotyczące produktów, stosowania diety lub celiakii.
Restauracja Rotondo Fit Food nie chciała nas wypuścić do domu bez ciepłego posiłku. Podano nam bezglutenowe kopytka (z mixu na kluski Glutenexu) z sosem pieczeniowym szefa kuchni Rotondo Fit Food. Danie okazało się hitem zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Z pięciu opakowań mixu powstało tak dużo kopytek, że dla wielu osób wystarczyło na kilka dokładek, a ku uciesze pani Alicji i gospodarzy z Rotondo część gości chętnie wzięła porcje kopytek do odgrzania w domu.

mikolajki poznan 2014_3 mikolajki poznan 2014_2

Zapowiadamy zabawę karnawałową
Przy pożegnaniu –  współorganizatorka Mikołajek, Małgorzata Stankiewicz-Klimka, założycielka przedszkola BAMBINI (w programie Menu bez Glutenu) i mama bezglutenowej Meli – zaproponowała, że chętnie włączy się w organizację kolejnej imprezy dla bezglutenowych dzieci. Z radością więc napomykamy, że można się jej spodziewać w styczniu/lutym 2015 r. w Poznaniu. Będzie to bezglutenowy bal przebierańców – bez limitu miejsc!
Planujemy, że zabawa odbędzie się najprawdopodobniej w dużej restauracji, a w programie będą m. in. zabawy dla dzieci z animatorami – przedszkolankami z BAMBINI. Będzie czas i miejsce, by dorośli w zacisznym miejscu degustowali swoje wypieki, omawiali przepisy, dietę i wszelkie tematy związane z gluten-free.
Jeśli ktoś z naszych członków chciałby jakikolwiek sposób włączyć się w przygotowania do bezglutenowego balu przebierańców, pomóc nam w przygotowaniach, prosimy o kontakt: m.soltysiak@celiakia.pl , tel. 602 383 840.

DZIĘKUJEMY partnerom Mikołajek, dzięki którym możliwe było nasze przedświąteczne spotkanie:
Zakład Piekarniczo-Cukierniczy „Glutenex” z Sadów koło Poznania
Restauracja Rotondo Fit Food w Poznaniu (okrąglak);
–  BAMBINI  Polsko-Angielskie Niepubliczne Przedszkole Montessori;
Zakłady Mięsne „NOVE”;
firma KUBARA – marka Amarello;

Marta Krzyżanowska-Sołtysiak

Dziękujemy Tobie Marto za zorganizowanie cudownego i pełnego atrakcji spotkania Świątecznego. Doceniamy Twój wkład i ogrom pracy włożony w każde spotkanie.

Zarząd Stowarzyszenia