Relacja z targów FOOD-to-GO

ftgo4W dniach 5-6 lutego 2014 roku w hali AMBER EXPO w Gdańsku odbyły się IV Targi Wyposażenia i Produktów dla Gastronomii FOOD-to-GO. Organizatorem targów jest firma easyFairs®, europejski lider w organizacji imprez branżowych. Patronat honorowy nad wydarzeniem objęli: TVP Gdańsk, Radio Gdańsk, portal trojmiasto.pl, Wrota Pomorza oraz Regionalna Izba Gospodarcza Pomorza. Patronat merytoryczny – nasze Stowarzyszenie.

Firma easyFairs® jako pierwsza w Polsce w ramach targów gastronomicznych rozpoczęła w ubiegłym roku dyskusję na temat braku w restauracjach odpowiedniego menu dla osób na diecie bezglutenowej. Podczas obecnej edycji targów temat był kontynuowany, a dzięki udziałowi przedstawicieli Stowarzyszenia z Gdańska goście targowi mogli dowiedzieć się jak przygotować restaurację do wprowadzenia menu dla osób nietolerujących glutenu. Prezentację pt: „Bezglutenowo w restauracji”  wygłosiła Katarzyna Nowak z Pomorskiego Oddziału naszego Stowarzyszenia. Rosnące zainteresowanie tematem zaowocowało powstaniem Strefy Produktów Bezglutenowych, nad którą patronat objął Zakład Piekarniczo-Cukierniczy „Glutenex”.
Stoisko Stowarzyszenia cieszyło się dużym zainteresowaniem gości odwiedzających targi. Oprócz naszych materiałów znalazł się na nim bezglutenowy słodki poczęstunek ufundowany przez  piekarnię Jarzębińscy z Kościerzyny, która produkuje pieczywo bezglutenowe (z licencją na używanie naku przekreślonego kłosa). Przedstawiciele naszego Stowarzyszenia z Pomorza udzielili wywiadu dla Radia Plus i Radia Gdańsk oraz dla TVP Gdańsk.

ftgo3 ftgo2  ftgo1

Gośćmi specjalnymi targów byli Jola Słoma i Mirek Trymbulak – autorzy programu kulinarnego Atelier Smaku na antenie Kuchni+, którzy pierwszego dnia targów poprowadzili pokaz kuchni wegańskiej i bezglutenowej.

Targi FOOD-to-GO to z pewnością jedno z najważniejszych wydarzeń w branży gastronomicznej na północy Polski. O rosnącej popularności i rozpoznawalności targów świadczy coraz większe zainteresowanie ze strony gości targowych, wśród których w przeważającej liczbie znaleźli się właściciele i menadżerowie lokali oraz punktów gastronomicznych, kucharze, barmani oraz kelnerzy. Podczas minionej edycji można było spotkać m.in. profesjonalistów związanych z gastronomią z Obwodu Kaliningradzkiego, Niemiec czy Włoch, którzy coraz częściej odwiedzają Pomorze. Organizatorzy już dziś zapraszają na kolejną edycję targów, która będzie miała miejsce w dniach 4-5 lutego 2015 r.

Zarząd Stowarzyszenia kieruje podziękowania do organizatorów za zaproszenie nas już po raz drugi do udziału w tym ciekawym wydarzeniu. Dziękujemy także naszemu Oddziałowi Pomorskiemu  za reprezentowanie Stowarzyszenia, a w szczególności Kasi Nowak za poświęcony czas i wygłoszenie prezentacji podczas imprezy.