Relacja z warsztatów w szkole gastronomicznej w Szczecinie

szczecin warsztaty 2014_2Pani Monika Kenke, nauczyciel przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół nr 6 w Szczecinie, zaprosiła nas do przeprowadzenia zajęć dodatkowych dla uczniów szkoły gastronomicznej, dotyczących celiakii i diety bezglutenowej. Ustaliłyśmy wspólnie, że będą to zajęcia składające się nie tylko z teorii ale też i praktyki, ponieważ warunki do przygotowania potraw w szkole są idealne. Ze względu na ograniczony czas zajęć zaczęliśmy od części praktycznej, podczas której przygotowaliśmy wspólnie z uczniami bezglutenowe wypieki drożdżowe. Moje córki Ania i Kasia, obie na diecie bezglutenowej i w podobnym wieku, jak uczestnicy zajęć, pomagały mi w nadzorowaniu przygotowywanych potraw. Ja doglądałam chleba, chałki – Ania, a Kasia „zarządzała pizzą”. Podczas gdy przygotowane ciasto wyrastało, przekazałam uczestnikom informacje o chorobie trzewnej oraz innych chorobach, w których stosuje się dietę bezglutenową.

szczecin warsztaty 2014_1 szczecin warsztaty 2014_5 szczecin warsztaty 2014_6 szczecin warsztaty 2014_8

Przedstawiłam również problem stołowania się poza domem osób będących na diecie. Opowiedziałam jak prawidłowo przygotować dania bezglutenowe i na co należy zwrócić szczególną uwagę, aby przyrządzana potrawa była bezpieczna. Uczniowie i obecni nauczyciele wysłuchali z zainteresowaniem przekazywanych informacji. W międzyczasie upiekły się przygotowane na początku potrawy i piękny zapach zachęcał, aby przejść do degustacji podsumowującej zajęcia. Każdy z uczestników skosztował pizzy oraz chleba i chałki. Nauczyciele oraz uczniowie obecni na zajęciach, stwierdzili, że smak potraw bezglutenowych niewiele odbiega od smaku potraw glutenowych. Na koniec uczestnicy napisali test, który sprawdził ile zapamiętali z informacji przekazanych w czasie prezentacji i rozmowy przy stole. Trzeba podkreślić, że test wypadł bardzo dobrze, a atmosfera spotkania była ciepła i sympatyczna. Mamy nadzieję, że współpraca naszego Stowarzyszenia ze Szkołą rozpoczęta na tych zajęciach rozwinie się w stałą współpracę.

Jola Meller

Od Zarządu: Jolu dziękujemy za zapał, energię i ciekawe wydarzenia w Szczecinie.