Relacja z warsztatów w Warszawie

warWawa419 listopada w sali Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie odbyły się warsztaty kulinarne. Miało być smacznie, zdrowo, kolorowo i jesiennie. I tak było. Zależało nam, aby odkryć smaki jesieni w wersji bezglutenowej. warWawa1Warsztaty odbyły się w 2 turach: porannej i popołudniowej. W sumie wzięło w nich udział ok. 40 osób. Pracowaliśmy w kilkuosobowych grupach, każda miała do przygotowania warWawaprzede wszystkim pierogi z różnymi nadzieniami (ruskie, z serem na słodko, ze szpinakiem, fetą i boczkiem), następnie tartę, także w kilku wersjach (z porem, szpinakiem i brokułem), chleb paleo (na bazie cukinii i marchwi) oraz coś słodkiego na deser – racuszki z jabłkami. Wspólne gotowanie było także okazją do rozmów na temat nowych przepisów, sprawdzonych sposobów na idealny bezglutenowy chleb warWawa2itp. warWawa3Po przygotowaniu wszystkich dań odbyła się wspólna degustacja. Na koniec II grupy warsztatowej przeprowadziliśmy zabawę w czytanie etykiet spożywczych. To ćwiczenie jest bardzo potrzebne bez względu na to, jak długo jest się na diecie bezglutenowej. Warsztaty były udane, w sali unosiły się niezwykle przyjemne zapachy, rozmowom nie było końca. Już teraz zapraszamy na warsztaty szczególnie te osoby, które jeszcze nie miały okazji w nich uczestniczyć.
Szczególne podziękowania składamy Grzegorzowi za nieocenioną pomoc i bycie dobry duchem warsztatów.
Dziękujemy Pani dr hab. Ewie Lange za udostępnienie nam sali na warsztaty.

Warsztaty zorganizowały Paulina, Grażyna i Ania – bardzo Wam dziękujemy!