Relacja z warsztatów w Warszawie

rsz_wwa1W sobotę 19 października 2013 na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie odbyły się kolejne stowarzyszeniowe warsztaty dla osób, które stawiają pierwsze kroki w diecie bezglutenowej. Wzięło w nich udział ok. 60  osób w dwóch grupach, porannej i popołudniowej.
Na wstępie każdy uczestnik otrzymał materiały informacyjne dotyczące diety bezglutenowej oraz Stowarzyszenia. Następnie podzieliliśmy się na 4 grupy, z których każda miała swoje stanowisko do prac kulinarnych. Warsztaty rozpoczęliśmy przygotowaniem pizzy na bazie specjalnej mieszanki bezglutenowej przeznaczonej do tego typu dania firmy Balviten. Dodatkami do pizzy był sos pomidorowy, oregano, cebula, pieczarki, ser żółty oraz bezglutenowa szynka. Dla osób bezmlecznych przygotowaliśmy pizzę bez sera.

rsz_wwa15 rsz_wwa3 rsz_wwa5
Następnie każda z 4 grup przygotowała swój bochenek chleba. Wypieki różniły się składem, ale mączną bazą wszystkich chlebów stanowiła mąka Piekarz firmy Balviten. Do jednego z chlebów dodaliśmy świeżą cebulę, do kolejnego ziarna słonecznika i pestki dyni, trzeci bochenek wzbogacony był o mąkę z żołędzi i kukurydzianą, ostatni zawierał ugotowane ziemniaki, a także mąkę z amarantusa.

rsz_wwa2 rsz_wwa9 rsz_wwa11

Piąty chleb przygotowaliśmy w maszynie do pieczenia chleba firmy Moulinex. Jak się okazało wszystkie świeżo upieczone chleby zachwyciły nas nie tylko zapachem, ale także smakiem.

rsz_wwa13 rsz_wwa7 rsz_wwa8
Kiedy dwie grupy przygotowywały pizzę, dwie kolejne wypróbowywały receptury na smaczne bezglutenowe naleśniki. Pierwsze przygotowaliśmy z mąki Kucharz firmy Balviten z dodatkiem mąki kukurydzianej oraz mąki z żołędzi. Druga grupa usmażyła naleśniki naturalnie bezglutenowe, z amarantusa i mąki ryżowej (w jednej wersji dodaliśmy mleko, w drugiej naleśniki zrobiliśmy z samą wodą). A nadzienie? – twaróg, dżem lub nutella. Było pysznie 🙂

rsz_wwa14 rsz_wwa10 rsz_wwa12
Nasza dietetyczka przedstawiła uczestnikom prezentację dotyczącą pułapek, które mogą napotkać osoby świeżo zdiagnozowane w fazie kiedy diety bezglutenowej dopiero się uczą. Dopełnieniem prezentacji była zabawa mająca pokazać umiejętność czytania składu zawartego na etykietach różnych produktów. Uczestnicy mieli za zadanie pogrupować różne popularne produkty według informacji na etykiecie na te, które są bezpieczne, wątpliwe oraz zabronione w diecie bezglutenowej.

rsz_wwa6Bardzo dziękujemy firmie Balviten za przekazanie mąk: Piekarz, Kucharz, Pizza oraz kukurydzianej, z których korzystaliśmy podczas warsztatów. Podziękowania kierujemy także do firmy Moulinex, której wypiekacz przeszedł pozytywną próbę podczas warsztatów.
Dziękujemy serdecznie dr inż. Ewie Lange z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW za współorganizację warsztatów i wsparcie, na które zawsze możemy  liczyć.  Specjalne podziękowania należą się również studentom Wydziału, za nieocenioną pomoc w trakcie warsztatów.
Dziękujemy wszystkim uczestnikom za wspólnie miło spędzony czas i zapraszamy na kolejne nasze warsztaty i spotkania. Przypominamy, że odbywają się nie tylko w Warszawie.