Relacja ze spotkania dla nowozdiagnozowanych w Warszawie 27.02.2016r.

nowozdiag127 lutego 2016 r. w Warsztacie przy pl. Konstytucji 4 w Warszawie odbyło się spotkanie dla osób nowo zdiagnozowanych, prowadzone przez nasze dwie koleżanki Annę Marczewską i Joannę Kostrubiec. Uczestnicy spotkania wysłuchali interesujących prelekcji dotyczących zakresu działalności Stowarzyszenia, dowiedzieli się, w których produktach znajduje się gluten i w jaki sposób można je zamienić na produkty bezpieczne dla osoby z celiakią. Poza wiedzą teoretyczną uczestnicy spotkania otrzymali szereg wskazówek praktycznych dotyczących przeorganizowania domowej kuchni z glutenowej w bezglutenową. Dowiedzieli się także na co należy położyć szczególny nacisk w trakcie przygotowywania posiłku bezglutenowego oraz jak uniknąć szeregu najczęściej popełnianych błędów żywieniowych. nowozdaig2Tę część wykładów prowadziła Anna Marczewska – dietetyk i wieloletni praktyk. Po słodkim poczęstunku, pączkach i naleśnikach z gruszką przygotowanych przez firmę „MARGITA” i kawie, Joanna Kostrubiec zaprezentowała listę producentów oraz sieci handlowych oferujących bezpieczne produkty bezglutenowe oznaczone symbolem Przekreślonego Kłosa. Spotkanie zakończyło się krótkim podsumowaniem oraz indywidualnymi rozmowami. Po raz kolejny zorganizowane przez Stowarzyszenie spotkanie pokazało, że tego typu inicjatywy są bardzo potrzebne i niosą dla osób z celiakią wymierne korzyści w postaci wiedzy praktycznej.

Dziękujemy firmie Margita za pyszne naleśniki.