Aktualności
„Roślinny nabiał” Olgi Smile z naszym patronatem
27 maja ukazała się książka popularnej blogerki kulinarnej Olgi Smile w całości poświęcona roślinnym zastępnikom produktów mlecznych. Nasze Stowarzyszenie objęło „Roślinny nabiał” patronatem medialnym – wszystkie przepisy w książce są bezglutenowe.
W książce znajdziemy ponad 130 przepisów na roślinne mleka, śmietany, masła, jogurty, kefiry, twarożki, majonezy i sery. Dowiemy się jak przygotować m.in. fetę z migdałów lub orzechów nerkowca, czekoladowy serek jaglany, śmietanę z białego ryżu, serek ze słonecznika, kefir sojowy, jogurt z kaszy jaglanej, ser z ziemniaka, majonez łubinowy, mleko z siemienia lnianego czy sery do krojenia w plasterki na kanapki. Wszystko bez składników mlecznych pochodzenia zwierzęcego.
„Roślinny nabiał” to książka kulinarna nie tylko dla osób na diecie wegańskiej i bezglutenowej, ale również tych, którzy unikają produktów mlecznych ze względu na alergie, hashimoto czy nadwrażliwość na białko mleczne lub laktozę.
Oprócz przepisów autorka podaje informacje dotyczące zdrowotnych właściwości różnych produktów oraz wskazówki jak elastycznie podchodzić do gotowania i inspiruje w codziennym gotowaniu. Jak sama mówi książkę napisała: dla matek, które borykają się z problemami zdrowotnymi swoich dzieci, dla kobiet walczących o swoje zdrowie oraz dla wszystkich, którzy pasjonują się kuchnią roślinną i swoja postawą chcą zmieniać świat na lepszy.
Olga Smile – blogerka kulinarna, dietetyk, fotograf, intendent, coach dietetyczny. Plastyczka i rysowniczka z zamiłowania. Prowadzi popularnego bloga kulinarnego olgasmile.com.
Książkę wydało Wydawnictwo Zwierciadło. Dostępna jest w sklepie Wydawnictwa Zwierciadło lub w empiku.