Aktualności
„Smakowita zielenina” – książka dla dzieci z naszym patronatem
Nowa książka kucharska z patronatem Stowarzyszenia zachęca dzieci do poznania świata zielonych warzyw i owoców jak nigdy wcześniej! Marta Szloser*, autorka „Smakowitej zieleniny”, połączyła w publikacji wątki kulinarne, edukacyjne i literackie. Co kapusta ma wspólnego ze złotem? Czy rukola to rakieta? Gdzie wyrosła największa cukinia świata? Dlaczego niektóre rośliny są zielone? Książka jest pełna takich ciekawostek.
W tej pięknie wydanej publikacji znajdziecie tu nie tylko odpowiedzi na powyższe pytania, ale i opisy domowych zielonych eksperymentów. Książka jest pełna przepisów na przekąski, dania i napoje, które nie zawierają glutenu i produktów odzwierzęcych. Dziecko może wykonać je samodzielnie i zaskoczyć kolegów, rodziców a nawet siebie:)
Jak przekonać dzieci do jedzenia zieleniny?
Przewodnikami po książce jest rodzeństwo. Michał i Klara mają po 10 lat i bardzo nie lubią warzyw i owoców, zwłaszcza zielonych. Ich ulubione przysmaki to batony i oranżady. Wszystko zmienia się wraz z nowym sąsiadem, który wprowadza się piętro wyżej. Pan Albert jest kucharzem, ale trochę innym niż wszyscy, bo alergikiem. Nie może jeść produktów mlecznych, zawierających gluten i ma alergię na sierść zwierząt. W takich okolicznościach tworzy restaurację „Zdrowa rozkosz”, a nasi bohaterowie pod jego czujnym okiem odkrywają nowe smaki.
„Myślałam, że w kwestii warzyw i owoców niewiele może mnie zaskoczyć, jednak – jak się okazuje – byłam w błędzie. Kilkadziesiąt notatek z pomysłami na dania, eksperymentami i ciekawostkami do opowiedzenia dzieciom. Ta zachwycająca lektura udowadnia, że zdrowe wcale nie jest nudne!” –Katarzyna Błażejewska-Stuhr.
W czasach epidemii chorób metabolicznych warto szczególnie zachęcać rodziny do sięgania po warzywa, zwłaszcza zielone. Dlatego z przyjemnością objęliśmy patronatem tę ciekawą książkę dla młodszych i starszych.
Książkę ma swoją premierę 29 września 2022 r. Ukazuje się nakładem Wydawnictwa Literówka.
*Marta Szloser pisze od najmłodszych lat. Poza tym gotuje i wymyśla nowe potrawy. Dlatego niektórym jest znana jako jest współautorka takich książek kucharskich jak: „Kuchnia polska bez pszenicy”, „Święta bez pszenicy”, „Bez pszenicy na każdą okazję”, które nasze Stowarzyszenie objęło patronatem. Mieszka we Wrocławiu z mężem i pluszowymi zwierzakami. Pracuje w bibliotece. Prowadzi w niej liczne spotkania autorskie oraz warsztaty plastyczne i papiernicze. Ma mnóstwo zainteresowań i nigdy nie wiadomo, czym zajmie się w następnym miesiącu. Marta przyznaje, że uwielbia kontakt z naturą, a szczególnie wyjazdy nad morze. Inną jej książkę pt. „Warstwy” (Wyd. Literówka), wyjątkowego picturebooka, okrzyknięto najpiękniejszą książką 2020 roku (Przekrój).