Standard AOECS – zmiany dla producentów

Hasło „Standard AOECS” może brzmieć tajemniczo osobom na diecie bezglutenowej, ale nie jest obce producentom, którzy oznaczają swoje produkty międzynarodowym symbolem Przekreślonego Kłosa. Już niedługo obowiązywać będzie  nowa wersja Standardu.

Standard AOECS to zbiór zasad opracowanych przez specjalistów, jakimi musi kierować się producent wytwarzający bezglutenową żywność, aby móc uzyskać licencję na używanie symbolu Przekreślonego Kłosa. Zapisy Standardu dotyczą m.in.: doboru surowców, ich badań na zwartość glutenu, odpowiedniego przygotowania zakładu produkcyjnego, procesu produkcji, pakowania, badań gotowego produktu itd. Kwestię gotowości do prowadzenia bezpiecznej produkcji bezglutenowej zgodnie z zasadami Standardu potwierdza niezależny audyt, w naszym przypadku prowadzony przez TÜV SÜD Polska.

Już od 1 stycznia 2023 r. zacznie obowiązywać nowa wersja Standardu AOECS 3.0. dla żywności bezglutenowej (który zastąpi wersję 2.0). Nową wersję przekazaliśmy wszystkim polskim producentom, z którymi współpracujemy. W listopadzie 2022 r. planujemy także bezpłatny webinar dla firm oraz specjalny wywiad z audytorem, który dodatkowo pozwoli dokładnie zapoznać się z najważniejszymi zmianami w Standardzie.

Nasze Stowarzyszenie jest jedyną w Polsce organizacją, która udziela licencji na używanie zastrzeżonego znaku Przekreślonego Kłosa. Od wielu lat dla dobra całej bezglutenowej społeczności dokładamy wszelkich starań, aby nie tylko wymagać przestrzegania zasad bezpiecznej produkcji bezglutenowej zawartych w Standardzie AOECS, ale także pomagać firmom we wdrażaniu wszelkich zmian mających doskonalić jej bezpieczeństwo.

Standard AOECS – zmiany dla producentów