Stowarzyszenie na ważnej konferencji poświęconej alergenom

Z inicjatywy portalu FoodFakty.pl w dniach 17-18 maja odbyła się e-konferencja pt. „Analiza ryzyka i zarządzanie alergenami w przemyśle spożywczym”. Nasze Stowarzyszenie było częścią tego ważnego dla branży spożywczej wydarzenia.

Program konferencji spotkał się z żywym zainteresowaniem branży producentów żywności, co świadczy o wadze tematu. Wycofania z powodu obecności niezadeklarowanych alergenów pozostają wciąż jedną z częstszych przyczyn wycofań produktów z rynku w Europie i świecie. Powodują też ogromne koszty dla branży. Wciąż zdarzają się także przypadki poważnych, a czasami śmiertelnych powikłań po spożyciu produktów zawierających alergeny.

Na konferencji w roli prelegentów wystąpiły światowe i europejskie autorytety w dziedzinie zarządzania ryzykiem występowania alergenów. Były organizacje takie jak Allergen Bureau z Australii, skupiające się wyłącznie na tym zagadnieniu w skali globalnej, oraz przedstawiciele producentów. Nasza prelegentka, Paulina Sabak-Huzior, wiceprezeska Stowarzyszenia, przedstawiła uczestnikom sytuację z punktu widzenia bezglutenowych konsumentów.  Mówiła o tym, co dla osoby na diecie bezglutenowej oznacza informacja: „może zawierać gluten” i dlaczego tak ważne jest prawidłowe oznaczenie glutenu na etykietach produktów.

W konferencji wzięło udział ponad 240 przedstawicieli zakładów produkcyjnych, sieci handlowych, instytucji kontrolnych oraz naukowych. Wydarzenie trwało dwa dni i spotkało się z bardzo dobrym przyjęciem i wysoką oceną merytoryczną wystawioną przez uczestników.

Bardzo cieszy nas fakt, że obecnie wiele instytucji prowadzi prace nad lepszym uregulowaniem zasad oznaczania obecności lub nieobecności alergenów w produktach żywnościowych. Trzymamy rękę na pulsie i angażujemy się we wszelkie projekty, które mają na celu ochronę zdrowia osób na diecie bezglutenowej. Przykładem może być aktywna obecność na wspomnianej konferencji.

Stowarzyszenie na ważnej konferencji poświęconej alergenom