Trzy chleby bezglutenowe – relacja z warsztatów

W sobotę 9 września 2023 r. w Klubokawiarni Sąsiedzka w Wolskim Centrum Kultury w Warszawie odbyły się bezpłatne warsztaty kulinarne pod patronatem Stowarzyszenia.

Warsztaty miały formę pokazu. Upieczone zostały trzy rodzaje bezglutenowego chleba. Wszystkie trzy chleby były bardzo łatwe w przygotowaniu i na dodatek ze składników, które można znaleźć w zwykłych sklepach spożywczych. Warsztaty prowadziła Olga Lewandowska, nasz członkini, na co dzień pracująca jako architekt,  pasjonatka gotowania I eksperymentowania w kuchni, zwłaszcza bezglutenowej.

Pierwszy zrobiony był chleb „ziarno”, znany jako „chleb zmieniający życie”. Wyjątkowo łatwy do wykonania, ponieważ składa się głównie z różnych ziaren i orzechów. Jest nie tylko bogaty w różnorodne składniki odżywcze, błonnik i witaminy, ale również treściwy i smakowity. Jako drugi robiony był chleb ryżowy. Zadziwiająco miękki i sprężysty a przy tym bardzo smaczny. Trzeci chleb, Cornbread, czyli chleb kukurydziany. To klasyczne danie kuchni Południa Stanów Zjednoczonych, które ma swoje korzenie w tradycji indiańskiej. To aromatyczne, wilgotne pieczywo używane jako dodatek do różnych dań.

Gdy chleb ryżowy wyrastał powstała pasta tapenada z dodatkiem anchois. Świeżo upieczony chleb z domową tapenadą, pomidorem I posiekaną zieloną pietruszką – pychota. Jesteśmy czasem zaskoczeni smakami powstałych na warsztatach potraw, tym razem nie było inaczej. Najbardziej zaciekawiał i zadziwiał smak pieczywa kukurydzianego mającego w składzie m.in. twaróg, boczek i papryczkę jalapeno. Ciasto było mocno pikantne, aromatyczne i wilgotne. Wszystkie propozycje chleba spotkały się z dużym zainteresowaniem. Propozycje przypadły uczestniczkom do gustu, które deklarowały że będą korzystać z tych potraw w domu.

Ponieważ wpłynęło więcej zgłoszeń, niż było miejsc, Wolskie Centrum Kultury zadeklarowało powtórzenie warsztatów w przyszłości.

Dziękuję pani Oldze Lewandowskiej za prowadzenie, wszystkim uczestniczkom za przybycie i miłą atmosferę.

Grażyna Konińska, dietetyczka Centrum Diety Bezglutenowej

Trzy chleby bezglutenowe – relacja z warsztatów