Warsztaty dla uczniów w Zielonej Górze

warsztatay uczniowie piatek (8) Uczniowie kilku klas Zespołu Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze wzięli udział w szkoleniu na temat celiakii i diety bezglutenowej. Przyszli kucharze i kelnerzy poznali podstawowe zasady bezglutenowego żywienia, wzięli też udział w warsztatach kulinarnych. Projekt jest efektem współpracy szkoły z naszym Stowarzyszeniem.
Bezglutenowe warsztaty dla uczniów odbyły się w piątek, 12 lutego, w ramach szkolnego projektu promującego zdrowe odżywianie wśród młodzieży.warsztatay uczniowie piatek (20) – Jeśli w przyszłości będziecie zawodowo zajmować się żywieniem innych, najpierw sami musicie poznać zasady zdrowego odżywiania i różne diety niezbędne w leczeniu osób chorych – tak Grażyna Hoszowska-Wojtkiewicz, wicedyrektor szkoły, wyjaśniała uczniom cel projektu. Podczas wykładu uczniowie poznali bezglutenowe produkty, zasady obowiązujące podczas przygotowywania bezglutenowych potraw w miejscach zbiorowego żywienia, a także konsekwencje płynące z niestosowania diety bezglutenowej u osób chorych na celiakię.  Po zakończeniu prezentacji wszyscy uczniowie wypełniali test, który zostanie oceniony przez nauczycieli. warsztatay uczniowie piatek (13)
By oswoić młodzież z bezglutenowymi daniami, po wykładzie odbyły się warsztaty kulinarne. Wzięło w nim udział 20 uczniów. Młodzież pracowała na bezglutenowych produktach z międzynarodową licencją Przekreślonego Kłosa, m. in. Schaer, Amarello, Glutenex, Libella, a także na ziarnach Denver Food. Pod okiem instruktora z naszego stowarzyszenia oraz nauczycieli, przygotowali m. in. bezglutenowe bułki i chleb, racuszki kokosowe, danie z amarantusa, pierogi z kaszą jaglaną, naleśniki, drożdżowy przysmak wielkanocny i muffinki. Uczennice starszych klaswarsztatay uczniowie piatek (15) samodzielnie modyfikowały przepisy, tworząc niepowtarzalne desery i wypieki. Tak powstało m. in. owocowe śniadanie z amarantusa, zapiekane pod kołderką z białek, cukru pudru i wiórków kokosowych. – Staramy się jak najczęściej oferować uczniów warsztaty i inne zajęcia praktyczne – podkreślają Anna Banasiak-Kazubska i Piotr Dubec, nauczyciele przedmiotów zawodowych w ZSiPZ w Zielonej Górze. – Właśnie podczas takich zajęć młodzież poszerza horyzonty, uczy się samodzielności, nabyw praktyki niezbędnej w zawodach związanych z gastronomią.

Uczniowie, którzy skorzystali z teoretycznych oraz praktycznych zajęć, otrzymają certyfikaty z naszego Stowarzyszenia. Dzięki temu zaoferują przyszłym pracodawcom i klientom wiedzę o diecie bezglutenowej.

Marta Krzyżanowska-Sołtysiak

Od Zarządu:

Dziękujemy Marcie za zorganizowanie i poprowadzenie warsztatów.