Warsztaty w Sulikowie – relacja

26 września 2018 roku w Gminnym Ośrodku Kultury w Sulikowie koło Zgorzelca odbyły się jesienne warsztaty kulinarne, kolejne spotkanie członków Stowarzyszenia.

Tym razem mogliśmy się dowiedzieć, jak szybko i smacznie z warzyw i ziaren można przygotować pasztety i pasty do chleba, którego recepturę zresztą również poznaliśmy na warsztatach. Próbowaliśmy chleba gryczanego z pastą z ciecierzycy z suszonymi pomidorami. Do degustacji były też pasztety z ciecierzycy, soczewicy z kaszą gryczaną i selerem. W trakcie oczekiwania na wypieki przygotowaliśmy szybkie żelki truskawkowe jako alternatywę dla kupnych słodyczy. Mogliśmy również posmakować bezglutenowych mufinek upieczonych przez jedną z uczestniczek. Przy okazji wymienialiśmy się swoimi spostrzeżeniami i doświadczeniami kulinarnymi.

Spotkanie, które przebiegało w bardzo rodzinnej atmosferze po raz kolejny dowiodło, jak bardzo są one potrzebne osobom, które na co dzień prowadzą bezglutenową kuchnię.
Całe wydarzenie jednak nie mogłoby się odbyć gdyby nie przychylność Dyrektora GOK-u w Sulikowie, Pani Elżbiety Wąsowskiej- Bodo, która udostępniła nam pomieszczenia ośrodka i zadeklarowała pomoc przy organizacji kolejnych wydarzeń bezglutenowych, za co serdecznie dziękują członkowie Stowarzyszenia.

Dorota Szczepańska

Warsztaty w Sulikowie – relacja